Támogatás igényelhető

2022.08.08. 12:40

Így csökkenthetők tízezrekkel az iskolakezdési kiadások

A tankönyv ingyen van, de így is sok kiadása van a szülőknek az iskolakezdés idején. Ám ezeket lehet csökkenteni – írja a Ripost.

Az augusztus kiadások szempontjából az egyik legnehezebb hónap, főleg a többgyermekes családok esetében. Nekik nem csak egy esetleges táborozás, nyaralás költségét kell előteremteni a mindennapi megélhetés mellett, de az iskolakezdés is komoly teher. Hogyan csökkenthetők ezek a kiadások? A Ripost összeszedte, hogy milyen támogatások igényelhetők.

Kérhető támogatás a munkahelytől

Béren kívüli juttatásokkal továbbra is támogathatják a munkáltatók az erre jogosult dolgozóikat. Igaz 2019-óta kevés cég él ezzel a lehetőséggel, de érdemes azért rákérdezni.

Állami támogatás is igényelhető

Az iskoláztatási támogatást a lakóhelyünk szerint illetékes kormányablakokban lehet igényelni. A támogatás a tankötelessé válás évének november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára jár. A támogatás összege nem egyedülálló szülőknek:

  • egy gyermek esetén 12.200 forint;
  • két gyermek esetén, gyermekenként 13.300 forint;
  • három vagy több gyermek esetén, gyermekenként 16.000 forint;
  • tartósan beteg, vagy fogyatékos kiskorú gyermek nevelése esetén 23.300 forint;

Az egyedülálló szülők ennél magasabb összegű támogatásra jogosultak.

Az önkormányzatokhoz is lehet fordulni

A helyi önkormányzatok még tovább csökkenthetik a szülők anyagit terheit. Adhatnak az arra jogosultaknak például beiskolázási segélyt vagy támogatást. Például Szügyön gyermekenként 50.000 forintot, Szegeden 10.000 forintot lehet igényelni. 

Az egészségpénztári számla is segíthet

Gyermekenként évente az év első napján érvényes minimálbér összegének erejéig fizethetjük a tanévkezdés költségeit az egészségpénztári megtakarításunkból - írja a BiztosDöntés.hu. A keretösszeg tehát jelenleg 200.000 forint/év/gyermek. Ez után az összeg után (amit előtte természetesen be kell fizetni apránként a számlára) 45.000 Ft adóvisszatérítést kaphat majd a szülő, vagyis ennyivel lehet olcsóbb az iskolakezdés. 

A támogatás a felsőoktatásban részt vevő gyermekekre is kérhető 25 éves korig. Esetükben a tandíjak és térítési díjak, kollégiumi vagy albérleti díj fizethető az egészségpénztáron keresztül.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!