Életmód

2013.08.11. 22:00

Hegyen is, völgyön is

Szombathely - Tiszta fej, hozzáállás, alázat, jó felszerelés - ha a hegyekbe indulunk ebből egyiket se felejtsük otthon.

Ambrózai Zsuzsanna

– Mindennek az alapja egy jó túrabakancs, meg persze az elszántság, vagy nevezhetjük bárminek – mondja Nagy Róbert, amatőr hegymászó, majd azonnal hozzá is teszi: és persze egy jó esőkabát. Légáteresztő, de vízhatlan. Odafent akár percenként megváltozhat az időjárás. Közhelynek hangzik, de tényleg így van. Robi tudja, miről beszél, nem is olyan régen tréfálta őt meg az időjárás, 30 méterrel a csúcs előtt adták fel a mászást, s fordultak vissza. Persze ez akkor és ott nem látszott a vihar miatt.

Robi a Haid Steigen. Legutóbb a Magas–Tátrában járt, pénteken indul Olaszországba, a Dolomitokat készül megmászni. Fotó: Ambrózai Zsuzsanna

– A hegymászást, túrázást, bárki bármikor elkezdheti. Nincs is ennél jobb sportág, bár azt hiszem, elfogult vagyok e téren – nevet, majd arról mesél, mi mindenre van jó hatással. – Ahhoz, hogy elkezd egy jó bakancsra, és kellő elszántságra van szükséged. Mindenkit más vonz a hegyek közé. A jó levegő, a természet, az érzés, hogy kilépsz a komfortzónából, vagy éppen a kihívás, az adrenalin. Persze ezek mind hajtóerők, de a hegymászáshoz ész is kell. Józan, tiszta ész, és ítélőképesség. Robi erről is tudna mesélni, de előbb érdemes tisztázni, hogy mi a helyzet a sziklamászással és a hegymászással, mi a különbség, és tulajdonképpen hogyan érdemes képeznünk magunkat, ha úgy döntünk, nem csak hobbi, amatőr, hanem komolyabb szintre is vágyunk.

– Ha komolyabban gondolkodunk, akkor érdemes három tanfolyamra benevezni: az alapfokú sziklamászó tanfolyam mindennek az alapja. Itt lehet megismerni a biztosítási rendszer kiépítését és használatát, valamint a hegyekkel és a hegyi veszélyekkel kapcsolatos alapismereteket. Nyári alpesi hegymászó tanfolyamokon az alapfokú tanfolyamon tanultakat lehet továbbfejleszteni nyári magashegyi körülmények között, több kötélhosszas utakon. Fejleszteni lehet a tájékozódási és térképolvasási ismereteket. Téli alpesi hegymászó tanfolyamon lehet megismerni a havas körülményeket, a jégcsákány-, hágóvas-használatot, a gleccserjárás szabályait. Itt lehet megtanulni a lavinaveszély elkerülését és a lavinából, gleccserhasadékból történő mentést. E három tanfolyam elvégzése után kap „vizsgázott hegymászó" minősítést a tanuló.

Persze ezek nélkül is van mit keresnie egy amatőrnek is a hegyen. Ha azonban kimozdulunk, és a kikapcsolódásnak ezt a válfaját választjuk, jó ha tisztában vagyunk dolgokkal.

– Soha sem a méterek számítanak, hanem mindig az út technikai adottságai. Mindig figyeljünk oda, hogy az erőnlétünknek megfelelő útvonalat válasszunk, ne akarjunk azonnal több ezer méteres magasságokra hágni. Készüljünk fel alaposan minden fajta időjárásra, öltözzünk rétegesen. Ha útnak indulunk, legyünk tisztában az útvonal hosszával. Nem baj, ha egyedül vágunk neki az útnak, de mindig legyen olyan ember, aki tisztában van azzal, merre járunk. Ezek mellett két fontos dolog van még, amelyeket elsőként is említhettem volna, mert a legfontosabbak: tiszteljük a hegyet, és sose felejtsük el, hogy nem csak fel kell mászni, hanem onnan le is kell jutni. Vannak, akik ezt nem teszik mérlegre, s könnyen pórul járhatna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!