Életmód

2014.12.28. 09:00

Relaxálj az ünnepek alatt!

Testünkön kívül a lelkünkre is ráfér a pihenés, ezért érdemes relaxáló gyakorlatokat végezni.

Halmai Dóra

Az emberek többsége az ünnepek alatt próbálja kipihenni magát, ekkor veszi ki mindenki a szabadságát. Nagyon sokan, köztük én is ilyenkor teljesen felpörgünk, sürgünk, forgunk, lakást és házat díszítünk, adventi koszorút készítünk, takarítunk, sütünk, főzünk, ajándékokat vásárolunk, ha pedig a karácsonyi készülődésnek már vége, akkor jöhet a következő izgalommal teli készülődés a szilveszter estére.

Ilyenkor könnyen esünk abba a hibába, hogy egy szempillantás alatt el is rohant a szabadságunk és pihenésre nem sok időt fordítottunk.

Hogy elkerüljük a túlpörgést, álljunk meg egy pillanatra és fordítsunk magunkra több időt, hogy testileg, szellemileg és lelkileg is feltöltődjünk és kipihenten, újult erővel láthassunk neki az újesztendőnek!

Fotó: Unger Tamás

Miért is jó a relaxáció? Mert testünk és lelkünk számára is ez az egyik legjobb pihenési mód. A relaxációval megőrizhetjük belső harmóniánkat. Az izmaink ellazulnak, és bár nem alszunk, az agyunk is tud egy kicsit pihenni. Pozitív hatás továbbá, hogy javul a vérkeringésünk is, és a szívverés is egyenletesebb lesz. Ezen kívül nagyon jó regeneráló hatással is bír.

Hogyan is végezzük otthon a relaxációt? Reggel vagy vacsora előtt érdemes végezni a gyakorlatot. Mindenképpen a fekvő pozíciót javaslom, hiszen ilyenkor levesszük a terhelést a lábainkról, a gerincoszlopunkról. Végezhetjük, teljes csendben vagy pedig hallgassunk halkan valamilyen nyugtató zenét. Nagyon sokat szoktak még segíteni az ellazulásban a párologtatóba belecsepegtetett illó olajok is. Körülbelül 15-20 percig végezzük a relaxációt. Figyeljünk a légzésünkre, de ne vegyünk a normális megszokottnál nagyobb levegőt. Ürítsük ki az agyunkat teljesen, hessegessük el a gondokat erre a pár percre. Ebben az is segíthet, ha valami nyugodtságot sugárzó helyet képzelünk el.

Miután az előző pontoknak eleget tettünk jöhet a „fő rész". Lazítás közben testünk minden pontján haladjunk lépésről lépésre és lazítsuk el teljesen. Kezdjük a lábfejnél, majd a térdek jönnek, combok, csípő, has, kézfejek, könyök, felkar, váll, nyak, és az arci izmokkal fejezzük be. Ha azt érezzük, hogy bizonyos végtagjainkat nem sikerült kellőképpen ellazítani akkor kezdjük, elölről a sorrendet addig, míg mindenünk teljesen el nem lazult. Azért készültem nektek ezzel a pár ismertető sorral a relaxációról, mert fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy nem csak a testünkre kell nagy figyelmet fordítani, hanem a lelkünkre is. Hiszen ha ezt nem tesszük meg, a stresszes és túlhajtott életmód nagy valószínűséggel ki fog ütközni valamilyen betegség formájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!