Életmód

2015.08.10. 06:51

Lesz óra, vekker úr? - Hivatalosan nincs szakma

Körmend - Ki hinné: hivatalosan már nem létezik az órás szakma. Az USÁ-ban például 50 éve nincs is képzés. Órás, szerencsére, még azért van.

Kozma Gábor

Falusi László negyvenhárom esztendeje dolgozik órásként. Azt mondja, a kezdetekhez képest meglehetősen átalakult a szakma; ma már kevés a mechanikus szerkezetű óra, pedig azok javítása igazi kihívás jelent.

- A tanulóéveim után Szombathelyen, a Műszeripari Javító Szövetkezet Fő téri műhelyében kezdtem dolgozni. Azok nagy idők voltak, szinte éjjel-nappal ment a munka. Sokszor, ha nem tudtuk befejezni a szövetkezetben a javítást, hazavittük és otthon folytattuk - emlékezett a kezdetekre Falusi László, a körmendi, Olcsai téri órásüzlet tulajdonosa. Hozzátette, a 70-es és 80-as években tizenhat (!) órás működött a közös javítóműhelyben. A páncélszekrényekben több ezer szerkentyű, közte márkás óra várt javításra. Mint mondta, általában hat hetes határidővel vállalták a munkákat. Ez volt a mechanikus órák fénykora, öröm volt ezeket javítani - váltott mosolygósra a mester. Hogy aztán egy picit megint elkomoruljon, hiszen mára teljesen megváltozott a helyzet.

-A kvarcórák elterjedésével átalakult a munka, leggyakrabban elemcserére és óraszíj cserére van igény. Nagy ritkán hoznak svájci szerkezetű órákat is, de ez nem jellemző, hiszen ezeknek borsos az ára. A többség nem engedheti meg magának. Olykor-olykor szovjet falióra, kakukkos óra is horogra, pontosabban javításra akad. Ezek régiek, de mégis reperáltatják, mert ragaszkodnak hozzá a tulajdonosok. halljuk.

Falusi László 1985 óta dolgozik magánvállalkozóként. Néhány évig a szövetkezet keretein belül működtette az Olcsai téri üzletet, 1988-ban aztán megvásárolta a helyiséget. Döntését nem bánta meg. Ahogy fogalmaz: bejön neki a kisvárosi mindenki mindenkit ismer hangulat. Az elmúlt harminc évben sokan megismerték az órásmestert, aki naponta jár Szombathelyről munkahelyére. Felesége körmendi, így a családi kapcsolatokat illetően is van kötődése a városhoz. Azt mondja, hogy addig csinálja, amíg tudja. Jobbára szervizmunkái vannak, meg kulcsmásolások, de ezek rutinszerűek.

- Múltkor hallottam a rádióban egy nyilatkozatot. Egy olyan szakember beszélt az órás szakmáról, aki korábban maga is tanított. Azt mondta, ma hivatalosan nem létezik ez a szakma, nem tanítják. Amerikában már régóta így van ez, ötven éve nem képeznek órásokat. Én azt vallom, ki kell tartani, amíg lehet. Különben is még jó pár évem van a nyugdíjig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!