Életmód

2015.09.28. 08:07

Mindent pontosan megterveznek

Szombathely - A németek híres pontossága és precízsége az egészségügy területén is visszaköszönt.

Bajdó Bettina

Dr. Szima Barna, a tüdőgyógyászati osztály vezetője Németországban csodálkozva látta, hogy az osztályos ápolók a vérvételben nem vehetnek részt, ez az orvos feladata. Ők csak a betegápolásban segédkeznek, viszont kevesebb beteg jut egy ápolóra, mint Magyarországon. Ám Németországban is ismert az ápolók hiánya. Kint két év szakmai gyakorlat után dolgozhatnak már osztályon. Ahogy tájékozódott, a külföldre kerülő magyar vagy bolgár ápolók zöme képzettebb, a korlátozott szakmai lehetőségek sokuk számára szokatlanok, nehézséget jelentenek. Amíg kint volt, az egyik osztályt be is kellett zárni, mert nem volt megfelelő számú személyzet. Ugyanez vonatkozott a kétszintű intenzív osztályos ellátásra, a félintenzív ellátási egység kapacitását hasonló okok miatt szűkítették. Az orvosok kint bármikor elérhetőek. A készülék jelzi, melyik mellékről kerestek és illik azonnal visszahívni a kollégát, amint lehetőség van rá. A betegek elsősorban a recepciót, a titkárnőket keresik időpontkérés miatt.

A freitali kórházban Julia és Sebastian endoscopos asszisztensek Fotó: Dr. Szima Barna

- A személyzet azonosíthatósága miatt nagy figyelmet fordítanak a praktikus, jól olvasható, mágneses névtáblák viselésére - folytatta az osztályvezető. - A kollégák egymás között a munkahelyen magázódnak, a Chefarzt , Oberarzt után a családi név következik. Egyértelmű, határozott, átgondolt kérésekhez, utasításokhoz vannak szokva, mondhatnám, hogy szinte katonás a rendszer és ez a munkamorál, a fegyelmezettség vonatkozásában teljesen megállja a helyét. Egyik beosztott kollégának sem kellett kétszer mondani a dolgokat, azonnal elvégezték, ami szükséges. Minden évben a kórház valamennyi dolgozójának kötelezően el kell végezni egy egésznapos reanimációs tanfolyamot gyakorlati vizsgával a legkorszerűbb fantombabákon. A németek ragaszkodnak az időpontok betartásához, ez az előjegyzésekre is jellemző. A megbeszélések mindig ugyanabban az időben, percre pontosan kezdődtek, a konzíliumok továbbképzési lehetőséget is jelentettek az esetmegbeszélések kapcsán.

Precízen megterveznek mindent: a lázlap, a kórlap is részletesen dokumentálja a beteg kezelését és kórlefolyását. Szokatlan volt számára a hosszas, kézzel írt konzíliumi vélemény. Kinti szokás a zárójelentések diktafonra rögzítése, itthon a szöveges rész megírása nem tart tovább, az adminisztrátor szerkeszti ott is. Németországban a háziorvos ír fel csak gyógyszereket, ezzel is biztosítják, hogy azonnal felkeresse a beteg a kórházi távozást követően. Sokkal élőbb a kapcsolat az osztály és a háziorvos között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!