Életmód

2015.10.15. 12:44

Ápolás természetes hatóanyagokkal

Seborrhea, ekcéma és pszoriázis! A bőrproblémákkal küzdők egyre gyakrabban fordulnak a natúrkozmetikumok felé, hiszen a klasszikus testápoló készítményektől súlyosbodhatnak tüneteik.

A természetben ráadásul léteznek olyan hatóanyagok – mint például a holt-tengeri sók vagy az Aloe vera –, amelyek gyógyíthatják a beteg bőrfelületet. Egy becslés szerint szinte minden második ember allergiás vagy valamilyen bőrbetegséggel küzd.

A korábban szinte ismeretlen panaszok a XXI. században egyre gyakrabban fordulnak elő, amelynek oka minden bizonnyal a megváltozott életkörülményeinkben, a felfokozott, stresszes életmódban és a bőrfelületünket érő rengeteg vegyi anyagban keresendő.

A leggyakrabban előforduló bőrbetegségek a seborrhea, ekcéma és a pszoriázis. Ha stresszes időszakot él át az ember, akkor feltűnhetnek a hámló, vöröses foltok a homlok kontúron, a szemöldökben, az orrtőnél, a fülek mögötti zónákban, a hallójáratokban, a fülkagylókon, és a tarkón. A pszoriázis is hasonló elven működik: a genetikailag örökölt hajlam stresszre, fényhiányra vagy vegyszerre betegséggé válhat, és a test bármely felületén jelentkezhetnek a plakkos, száraz vöröses foltok. Súlyos esetben a bőrtünetek mellett ízületi fájdalmak is megkeserítik az ember életét. A nyugalom, az egészséges életmód és a klasszikus kozmetikumok kerülése sokat segíthet az egyébként gyógyíthatatlan, pikkelysömörnek is nevezett betegségen. Az ekcéma sem fertőző bőrbetegség, a bőr gyulladt, vörös, száraz és viszkető állapotát stressz, irritáló vegyi anyagok (szappan), allergének, időjárási tényezők is kiválthatják. Felnőtteknél gyakori a könyöknél és a kezeken megjelenő ekcéma.

A bőrbetegségben szenvedők egyre gyakrabban fordulnak a természetes testápoló készítmények felé, hiszen a bőrtüneteket sokszor a klasszikus kozmetikumokban lévő vegyi anyagok okozzák. A natúrkozmetikumok viszont nem tartalmaznak olyan, a bőrt gyakran irritáló vegyi anyagokat, mint a parabének, kőolajszármazékok, mesterséges illatanyagok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!