Életmód

2016.02.18. 17:32

"Fészböjt" - A szombathelyi fiatalember 40 napra lemond a digitális örömökről

Szombathely - Horváth Gábor negyven napig nem használja a Facebookot, azt mondja, ez is hozzátartozik a húsvét előtti készülődéshez.

Cseszkó Tamás

"Elkezdem a szokásos fészböjtömet! Nem leszek Facen és chaten negyven napig" - ezt a bejegyzést írta a közösségi portálon Horváth Gábor, aki hét napja volt utoljára elérhető. Bár elsőre ez nem tűnik nagy dolognak, azok azonban meghökkenhetnek, akik az okostelefonok bűvkörében élik mindennapjaikat.

„Nem csak a testet lehet (kell) sanyargatni, hanem a léleknek is kell szabadulás. Tavaly elvonási tüneteim voltak, de megérte. Ahogy elnéztem a napokban a chat-bejelentkezéseket, vannak páran, akik egész nap fent lógnak a facen és chaten. Legszívesebben kihívnék öt ismerőst a fészböjtre” - olvasható a szombathelyi fiatalember, Horváth Gábor üzenőfalán. Mi pedig kíváncsiak voltunk arra, miként élte meg a digitális böjt első hét napját.

- A feleségem korábban már viccelődött azzal, hogy most tulajdonképpen a Facebookot vagy őt vettem feleségül - kezdi a történetet a másfél éve házas fiatalember. Azt mondja, aki sokat netezik, az általában észrevétlenül is függővé válik,  egyfajta kényszerítő  erőt  érez, hogy megnézze  az  ismerősei hírfolyamait, és az internetes hírportálokat.

- Amikor elvágod ezt a fonalat, a lelkedben űr keletkezik, az első napokban remegsz és vágysz az információra - osztja meg tapasztalatait interjúalanyunk, aki azt mondja, hogy a böjt során kevesebb hírt és bulvársajtót olvas az interneten.

- A Vas Népét forgatom minden reggel, de az elektronikai szennyezésektől mentesíteni próbálom magamat. Sokszor észre sem vesszük, mennyi időt töltünk a digitális eszközök bűvkörében, pillanatok alatt elmegy másfél-két óra, most, a böjti időszakban sokkal több időm van az emberi kapcsolatokra, édesanyámat kezelésekre hordom Sárvárra, az anyósomnál fát vágok.

- Fontos a böjti időszak, az egyik barátom például lemondott a húsról, negyven napig nem eszik húst, nem dohányzik, és alkoholt sem fogyaszt, ilyenkor megtisztul mind a test, mind a lélek.

És vajon éri-e az embert hátrány amiatt, hogy kikapcsolja magát az internetes sodrásból?

- Amikor tavaly, a negyvennapos böjtöt követően visszatértem a Facebookra, számos hírrel szembesültem. Így tudtam meg, hogy ismerőseim eljegyezték egymást, míg másoknál kisbaba születetett. Hiányoztak az információk, kaptam vagy negyven üzenetet is, ám összességében mégis óriási tisztulást jelentett számomra ez az időszak. Rengeteg hatás ér minket, gondoljunk csak a migránsokkal kapcsolatban megjelenő hírekre és álhírekre, a gyűlölködő, személyeskedő kommentekre! Rájön az ember, hogy erre nincs szüksége.

A családtagok is örülnek a Facebook-stopnak, Gábor másfél évvel ezelőtt házasodott össze feleségével, Dórával, és azt mondja, most már a babaprojektre készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!