Életmód

2016.02.21. 19:10

Méz a levéltetvek végtermékéből?

Orfalu - Tudta-e, hogy a közhiedelemmel ellentétben a legjobb minőségű mézek hamar kikristályosodnak? És azt, hogy van olyan aranyló ínyencség, amely szabályozza a gyomorsavtúltengést? Fény derül a méz titkaira, mindarra, amit eddig csak kevesen tudhattak erről a természetes gyógyszerről.

Elek Szilveszter

A 20 éve méhészkedő Galambos Gyula szerint a kristályos mézek a legjobb minőségűek.

- A méz nem azért kristályosodik, mert a méhész zsivány, és cukorral eteti az apró jószágait - hangsúlyozta a szakember. - Tudniillik, a méz egyszerű cukrokból áll. Ami folyékony típusú, azt főleg gyümölcscukrok alkotják, például az akácmézet, ami kristályos, azt pedig szőlőcukor. Előbb-utóbb minden gyümölcscukor átalakul szőlőcukorrá, ez a méz kikristályosodásának a folyamata is. Minél hamarabb kristályosodik ki egy méz, annál magasabb a szőlőcukor tartalma.

A legmagasabb szőlőcukor-tartalommal a repceméz bír.

- Amikor bekapunk ebből egy kanálkával, az szinte ugyanolyan, mintha megennénk egy szőlőcukor-tablettát. Kiváló időseknek, gyermekeknek, mindazoknak, akiknek a szervezete nagy igénybevételnek van kitéve - mondta a méhész. Ez a szinte fehér finomság azonban nem csupán emiatt különleges.

Fotó: Unger Tamás

- Kevesen tudják, de a legtöbb méz savasít, ezért nem jó éhgyomorra enni. Azonban a repceméz szabályozza a gyomorsavtúltengést, így az is eheti, aki ezzel a problémával küszködik - hallottuk a szakembertől.

A méhész egy másik tévhitre is felhívja a figyelmet. Sokan úgy vélekednek, hogy a világos mézeknek a legjobbak a beltartalmi értékei. - A valóság az, hogy minél sötétebb színű egy méz, annál magasabb az ásványianyag-tartalma - mondta. A legtöbben a világos mézeket szokták meg, és a szinte fekete finomságokat nagyon furcsának találhatják, pedig azok a legegészségesebbek.
Szinte mindenki hallott már olyan egzotikus finomságokról, amelyek értékes, olykor bizarr összetevőket is tartalmaznak. A méhész foglalkozik egy olyan mézfajtával, amelyet nem a növények nektárjából, hanem tulajdonképpen a levéltetvek végtermékéből készítenek a méhek. - Amikor a levéltetvek szívogatják a növényeket, a fehérjét megemésztik, de a cukrot nem tudják, ezért édes harmatcsepp formájában kibocsájtják. Ebből a méhek egy sötét mézet készítenek - tudtuk meg Galambos Gyulától.

Bár először bizarrnak tűnhet, hogy a méhek ilyen alapanyagból is dolgoznak, de van ennek egy óriási előnye. Ha valaki allergiás egy virág porára, akkor nagy valószínűséggel az arról hordott mézre is érzékeny lesz. Emiatt sokan lemondanak a mézről, nekik alternatívát nyújt ez a különlegesség.

Az időjárás nyirkos, a levegő hideg, emiatt pedig rengetegen küszködnek meghűléssel, felső légúti megbetegedésekkel. Galambos Gyula szerint a mézek bizonyos típusa, amelyben egy propolisz nevű anyag van, ezen kellemetlenségek kezelésében is kiváló segítséget tudnak nyújtani.

- A propolisz tulajdonképpen egy teljesen természetes antibiotikum. A méhek a nyárfa levéltövéről, rügyéről, illetve a fák sérült részeiről gyűjtik. Ezzel gyógyítják magukat, fertőtlenítik a kaptárt, és betömik vele annak réseit. A propoliszt mi összekapargatjuk, és 96 százalékos alkoholban több hónapig áztatjuk, ezalatt többször rázzuk és ülepítjük. Amikor már teljesen leülepedett, ezt a kioldódott anyagot keverjük össze a virágporral, és beletesszük a mézbe. Fontos, hogy csak magas szőlőcukor-tartalmú mézekbe lehet rakni, ugyanis ezek emészthetőek a legkönnyebben - mondta a méhész.

Címkék#méz#Orfalu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!