Életmód

2016.03.12. 07:16

A Kneipp-titok - Higgyünk abban, hogy a természet a legjobb gyógyszertár!

Orfalu - „Ne csak fohászkodjunk egészségért és hosszú életért, hanem vessük latba szellemi erőnket, hogy felleljük és használjuk azokat a kincseket, melyeket a természet a lábunk elé helyezett az élet sokféle gondja-baja ellen.”.

Gyenes Csilla

Ezekkel a szavakkal mutat utat nekünk Sebastian Kneipp, a 19. században élt katolikus pap, természetgyógyász, ez egyben gyógyító ars poeticája is.

Számomra azok a leghitelesebb emberek, akik a saját gyógyulásukkal adnak bizonyságot egy filozófiának. Kneipp páter fiatalkori tbc-jét saját magán kísérletezve, sikeresen legyőzte. Gyógyulását Hahn: „A hideg víz gyógyerejéről” című könyv utasításai alapján végzett vízkúráknak és a gyógyteák fogyasztásának köszönhette. Az öngyógyítására alapozva alakította ki saját módszerét.

Vas megye 13 települését összekötő Kneipp témautat alakítottak ki egy pár éve. Érdemes végigjárni!
Fotó: Gyenes Csilla

MI A KNEIPP-KÚRA SZELLEMISÉGÉNEK A LÉNYEGE?

Olyan természetes alapokon nyugvó, összetett gyógyeljárás, ami ősi, természetes eszközök, erők segítségével gyógyítja az egész embert. Kneipp a hozzáforduló betegek életmódját gyökeresen átalakította.

1. SZIGORÚ ÉS EGYSZERŰ, kevéske húson, inkább zöldségekből készült leveseken és főzelékeken, gyümölcsökön, fekete kenyéren, kásákon alapuló diétát írt elő nekik. Rendszeresen kellett fogyasztaniuk csalánból készült leveseket, főzeléket, zsenge gyermekláncfű salátát, savanyú káposztát, aludttejet a bélflórájuk helyreállítására.

2. A BETEGSÉGEKET A KOLOSTOR KÖRNYEZETÉBEN termesztett gyógynövények felhasználásával készített gyógy-készítményekkel orvosolta.

3. A NÉGY ALAPELEM (tűz, víz, levegő, föld) gyógyító hatását hívta segítségül. Fontosnak tartotta, hogy a betegek napközben sokat sétáljanak az erdőben, légfürdőt, légzőgyakorlatokat végezzenek.

4. A BETEGEKNEK REGGEL mezítláb járást ajánlott a harmatos fűben, víztaposást a hideg, kavicsos patakban. Véleménye szerint gyógyító hatása csak a reggeli elektromos töltésű harmatos fűnek van. A talpon található idegvégződések stimulálása hatással van a vérkeringésre, javítja az anyagcserét, salaktalanít. Járjunk minél többet otthon, kertünkben mezítláb! A vízben járást még otthon a kádban is gyakorolhatjuk!

5. BETEGEIT MINDENNAPOS „NAPFÜRDŐVEL” GYÓGYÍTOTTA. Milyen úttörő dolog volt ez a maga korában! Tudjuk, hogy nagyon sok betegség hátterében a D-vitamin hiánya áll.

6. A TŰZ EREJÉT használta a gyógyításban, amikor megtanította a betegeinek a szaunázást, az egyes testrészek gőzölésének, a szénában izzadás helyes módját.

7. A FÖLD EREJÉT hasznosította akkor, amikor az agyagot használta külsőleg és belsőleg egyaránt.

8. DE A LEGERŐTELJESEBB GYÓGYERŐT a víz használatával érte el.

Összefoglalásként láthatjuk, hogy Kneipp páter módszere abban állt, hogy a betegeinek megtanította a helyes, természetközeli életforma szabályait, azt, hogy hogyan tudják a négy alapelem gyógyító hatását segítségül hívni. Megértette velük, hogy a természet a legjobb gyógyszertár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!