Életmód

2016.06.08. 09:46

Kínos betegség a puffadás

Sárvár – A puffadásról tartott igencsak furcsa előadást Sárváron Wolfgang Köbel fitoterapeuta. A vár könyvtárában mintegy ötvenen gyűltek össze a kínos témáról hallani – jelentős többségük hölgy volt.

Simán Klára

Kommersz előadás helyett egy innovatív jellegű, új – ám tudományosan még nem igazán bizonyított –, információkkal telített tájékoztatást kaptunk a természetgyógyászattal, fitoterápiával foglalkozó, Budapestről érkezett szakembertől. Mint elmondta, ő a jelenség kiváltó okát keresi meg minden betegségnél, és bizony a puffadás is egy betegségtünet: azt mondta, létezik olyan, hogy „áteresztő bél” szindróma. Erről főként interneten lehet olvasni, tudományosan még kevesen foglalkoztak vele – igaz, köztük vannak neves belgyógyászok is. Napjainkban az ezzel a problémakörrel foglalkozó belgyógyászok csupán legyintenek az egyébként nem csak kellemetlen, de adott esetben bizony igen kínos problémára: a puffadás, vagyis a gázképződés miatti bélmozgás hangos és fájdalmas is lehet.

Puffadás. Időnként mindenkivel előfordul – csakhogy már ez is baj a természetgyógyász szerint, hiszen ez egy betegség, amelynek oka van Fotó: Unger Tamás

A fitoterapeuta szerint azonban van rá magyarázat: az étel, amelyet elfogyasztunk, a bélben rothadásnak indul, ez a folyamat pedig nem normális. (Alapvetően mi úgy tudtuk, hogy ott igenis bomlásterméknek, sőt salakanyagnak kell lennie, hiszen ez a természet rendje.) Az ennél is nagyobb bajt pedig a rothadás következményeként kialakult gyulladás okozza, amely a többrétegű bélfalban okoz hosszú távon károsodást, így az egyszerűen átereszti a káros anyagokat, emésztetlen molekuláris formában. Ez a vérbe kerülve pedig komoly tüneteket okoz. Néhány alternatív orvos a többi között az autizmust is erre a jelenségre, az "áteresztő bél" szindrómára vezeti vissza. Az általános jelei ennek az (orvostudományban állítólag el- és beismert, ám nem igazán vizsgált, Köbel szerint „szürke” területnek számító) tünetegyüttesnek a puffadás, gázképződés és hasmenés mellett a pollenallergia, az asztma, a hormonális zavarok (PMS, PCOS, endometriózis), az autoimmun betegségek, a diagnosztizált krónikus fáradtság, a hangulati zavarok (szorongás, depresszió), a bőrproblémák (ekcéma, rosacea, akne), a diagnosztizált Candida-burjánzás, az élelmiszer- allergia és -érzékenység, valamint a felszívódási zavar. Az okozott betegségek között említette az egyes típusú cukorbetegséget is: a homogenizált tejjel hozta összefüggésbe ezt. Ami a stresszt illeti, amiatt „zabálunk”, ha kell, ha nem, és ráadásul szinte válogatás nélkül. Ezt aztán a szervezet nem tudja megemészteni, bekerül a bélbe, és persze rothadást, bajt okoz ott.

A megoldás első lépése a fitoterapeuta szerint az, hogy rendet teszünk az ételeink mennyiségével és minőségével kapcsolatban. (Ez egy általánosan is megfogadható tanács: érdemes megnézni azt, hogy egészséges-e a táplálékunk, illetve hogy a szükségesnél többet fogyasztunk-e.) Figyelmeztette a jelenlévőket a tudatos vásárlás szükségességére. Wolfgang Köbel a bélflóra helyreállításának fontosságát is hangsúlyozta. Szerinte a pro- és prebiotikumok is segíthetnek ebben, valamint az étrendmódosítás mellett kiemelte a stresszkezelést, a nyálkahártya-erősítést, az antibakteriális és antivirális kezeléseket, valamint az immunmodulációt és a gyulladáscsökkentést. Utóbbira olyan természetes népi gyógymódokat javasolt, mint a jól ismert fokhagyma, gyömbér, kurkuma és még a tömjént is ide sorolta. Érdekes volt szembesülni azzal is, hogy azt mondta az előadó, egyfajta „ősbizalommal” rendelkezünk minden( ki) iránt, aki táplálékot ad nekünk, legyen az akár egy élelmiszerlánc is Ez még az anyától való függés eredménye, hiszen ő etetett bennünket elsőként. Ettől el kell szakadni, és tudatosan kell megválogatni, mit és mennyit eszünk – és hogyan. Mert ebben is fontos a ritmikusság, a rendszeresség és persze a tudatosság. Persze tegyük hozzá azt is, hogy utóbbit az élet más területein is érdemes alkalmazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!