Életmód

2016.06.18. 06:38

Mit csinál, aki útilaput köt a talpára? - erre keressük a választ: Présnedvének baktériumölő, gyulladáscsökkentő hatása van

Orfalu - Sok olyan növényekkel kapcsolatos szólást használunk a mindennapokban, melyeknek a valós eredetét nem is ismerjük, a szólást csak átvitt értemben használjuk.

Gyenes Csilla

Így vagyunk az „útilaput köt a talpára" mondással is. Ezt arra az emberre mondjuk, akinek kiadták az útját, elkergették, vagy aki meglépett. Régen, akinek a hosszú, fárasztó vándorlás alatt feltörte a cipő, a csizma a talpát, az egy jól összegyűrt útilapu levelét a sebre téve, gyógyította magát. Ez a népi gyógyászati megfigyelés áll a szólás mögött.

Az útilapu a nagy útifűnek (Plantago major) a népi elnevezése. A klinikai vizsgálatok során megerősítést nyert, hogy présnedvének erős baktériumölő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító hatása van. A népi gyógyászatban külsőleg bőrsérülésekre, rovarcsípésekre, égési sérülésre, vágott és gennyes sebekre, nehezen gyógyuló fekélyekre és vérzéscsillapításra használták.

A következő pár hétben a túléléshez szükséges legalapvetőbb gyógynövényeket ismertetem, s ezek közé tartoznak a szerény külsejű útifűfélék is. Minden útifű, de leginkább a lándzsás útifű (Plantago lanceolata) segít a légutak gyulladásos megbetegedésekor. A belőle készült sűrű, barnás színű szirup bevonja a fájó, gyulladt torkot, a köhögési ingert csillapítja, a gyulladást mérsékeli, segít feloldani a letapadt nyákot.

A keskenylevelű útifüvet a levélformája miatt kígyónyelvfűnek is hívják. Fotó: Gyenes Csilla

Az útifüvek apró magjait lenmaggal, szezámmaggal, keverjük össze és daráljuk meg! Székrekedés, túlsúly esetén főétkezés előtt 1-2 evőkanállal együnk a keverékből és utána igyunk meg 3-4 dl vizet! A víz hatására a magkeverék megduzzad, jó hatással lesz a bél perisztaltikájára, csökkenti az éhségérzetünket. A lándzsás útifű zsenge levelei fogyaszthatók: salátának, főzeléknek, levesbe, kisüthetjük palacsintatésztában is.

A kozmetikai iparban az útifüveket csersavtartalmuk miatt pórusösszehúzó, regeneráló anyagként hasznosítják. Az útifű aukubin-tartalma biztosítja sebgyógyító hatást.

A lándzsás útifű legelők, kaszálók, árokpartok növénye, míg a nagy útifű a zavart, sokat taposott, nedvesebb területeké. Kozmopolita fajok, több kontinensen is megtalálhatóak.  Az észak-amerikai őslakos indiánok a nagy útifűnek a „fehér ember lábnyoma" elnevezést adták, mivel jól látták, hogyan lepte el az útifű azokat a területeket, ahol az európaiak megbolygatták az eredeti talajt.

Most alkalmas az időpont a levelek gyűjtésére. Mindig tiszta, vegyszermentes területről gyűjtsünk! A gyűjtött leveleket megszáríthatjuk teának, vagy mézes szirupot készíthetünk belőlük. Vagdossuk, vagy daráljunk össze egy-két marék útifű levelet. Forraljuk fel cukorszirupban! Szűrjük le, adjunk hozzá mézet! Töltsük barna kis üvegcsékbe! Tároljuk hűvös helyen!

Becsüljük meg ezeket a szerény, de sokoldalú gyógynövényeinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!