Életmód

2016.08.28. 14:45

Kellemetlen nyárutó

A nyilvános fürdők, strandok, öltözők, tornatermek, a sok mezítlábazás, a meleg, nyirkos időjárás mind kedvez a lábgombának, amely leggyakrabban nyár végén keseríti meg az életünket.

S. Töttő Rita

Egyes kutatások szerint minden ötödik embernek van valamilyen kezeletlen láb- vagy körömgombája.

Ez meglehetősen ijesztő adat, hiszen manapság már számos, gyors megoldást nyújtó szer kapható - akár recept nélkül is - ezekre a betegségekre. Sőt: a népi feljegyzések szerint számos gyógyhatású növény, illetve háztartási szer is segíthet a gomba kiirtásában. Ilyen például a teafa olaja vagy a tiszta, 20 százalékos ecet, de van, akinek a só és a szódabikarbóna vizes keveréke hozza meg a természetes megoldást. A javulásban nagy szerepet játszik a higiéniai előírások folyamatos betartásán és a kezelésen túl a szellőző lábbeli használata is.

A szandálok engedik szabadon lélegezni a láb és a talp bőrét

Van azonban, aki észre sem veszi, hogy lábgombája van. Létezik ugyanis olyan fajtája a betegségnek, amely szinte csak hámlással jár, a kellemetlen pír és viszketés nem is jelenik meg. Ilyen tünet esetén is érdemes gyanakodni, és minél hamarabb felvenni a harcot a gombával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!