Életmód

2016.12.04. 22:25

A tökéletes karácsonyi szelfi titka

Körkép - Szelfi a Mikulással, szelfi a fa előtt, szelfi a családdal, szelfi az ajándékkal - ma már senkit sem lep meg, ha ilyen fotók árasztják el a közösségi platformokat decemberben.

Vadas Krisztina

Vannak köztük szépen kivitelezettek, de sokszor botlunk olyanba, amelyről azt gondoljuk: inkább ne töltötték volna fel. Segítünk, hogy az idei szelfi mindenkinek jól sikerüljön.

Egy új trend szerint már nem divat karácsonykor üdvözlőlapot küldeni, a karácsonyi szelfi a menő ajándék. Persze nem postán küldve, hanem szigorúan a közösségi platformokra feltöltve, így kívánva minden ismerősünknek kellemes ünnepeket. Nyilván sokan nem ezzel a céllal, hanem csak úgy töltenek fel magukról fotókat az ünnepekkor is.

A Vas Népe fotósa, Unger Tamás segítségével most elkalauzoljuk olvasóinkat a tökéletesen megkomponált szelfik világába, hogy valóban azt mutathassuk meg a képeken, amit szeretnénk.

Mindenki a legjobb formáját szeretné megmutatni a csoportszelfiken is. Ez nem is olyan nehéz, mint elsőre gondolnánk Fotó: Shutterstock

 

FIGYELJÜNK A FÉNYRE!

- A legfontosabb tényező, ami azonnal tönkretehet egy fotót, a nem megfelelő megvilágítás. Az előlapi vakut gyorsan felejtsük is el - emelte ki Tamás. - Ha telibe vakuzzuk az arcot, nemcsak beég a fotó , hanem minden bőrhiba azonnal meglátszik, márpedig az önarcképeken mindenki szeretné a legjobb formáját hozni. Arról nem is beszélve - tette hozzá -, hogy a vörös szem már régen sem volt divat. Az ünnepi hangulatot egyébként is jobban visszaadja a fotó, ha lágy, szórt fényben tündöklünk.

MI VAN A HÁTTÉRBEN?

- Ez a másik dolog, amivel nagyon sokan elrontják a szelfiket: nem figyelnek a háttérre. Pedig sokkal fontosabb, mint gondolnánk - hangsúlyozta. Hiszen felvehetünk bármilyen szép ruhát, lehet akármilyen tökéletes a sminkünk, ha a háttérben mondjuk egy kupac ruha hever az ágyon. De például ha a Mikulással szeretnénk szelfizni, akkor ne csak arra figyeljünk, hogy mi tökéletesek legyünk a képen - hiszen ha pont grimaszol, akkor a cukinak szánt kép máris katasztrofálissá válik.

- Sokan teljesen természetesen a szobájukban vagy a fürdőszobában készítenek képet. Ilyenkor érdemes tüzetesen átnézni a hátteret, hiszen a mi szemünknek teljesen természetes a környezet, más azonban felfedezhet olyan dolgokat is, amelyeket nem szerettünk volna a világ elé tárni - mondta Tomi. Így elkerülhetjük, hogy fotónk egy vicces szelfiválogatásban landoljon az interneten.

NEM MIDEGY A SZÖG SEM

Alulról, felülről, oldalról... Örök dilemma, hogy milyen szögből mutathatjuk meg a legjobb profilunkat. Sokszor nagy a kísértés, hogy valamilyen extra pózban virítsunk - az így készült képek azonban inkább keltenek vicces, mintsem megnyerő hatást.
- A legjobb, ha a természetességre törekszünk a szelfi készítésénél is. Az évek során mindenki kitapasztalja, hogy az arca melyik része mutat a legjobban. Ezt fordítsuk a kamera felé, és kicsit oldalról készítsük a képet. A túl magasról vagy túl alacsonyról készült képek sosem mutatnak jól - tanácsolta Tamás.

TARTSUK ERŐSEN

Szelfi készítésekor használjunk időzítőt, hogy legyen lehetőségünk egyenesen és határozottan megtartani a kamerát. Ha azonnal a gomb megnyomásakor készül a kép, az esetek nyolcvan százalékában beremeg. A le-geslegjobb az, ha kitámasztjuk valahol a kezünket. Egy homályos fotót teljesen felesleges feltölteni bárhová, úgysem tükrözi azt, amit szeretnénk. Ha pedig félresikerül, akkor inkább ismételjük meg, hiszen egy elmosódott kép az ismerősökben akár igénytelen hatást is kelthet.

CSÍNJÁN AZ EFFEKTEKKEL

Könnyű túlzásba esni, ha effektekről van szó. Egy kis plusz kontraszt vagy fény még nem árt, de legyünk mértékletesek! Hiába az ünnepi hangulatot szeretnénk átadni, egy túlszerkesztett képpel az ellenkezőjét érhetjük el: megijeszthetjük az ismerősöket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!