jó hír

2018.11.30. 13:10

Megóvhatja a csontokat, ha rendszeresen teázunk

Csaknem félmillió ember adatait vizsgálva jutottak erre a következtetésre kínai kutatók.

Növeli a csontsűrűséget, különösen nők esetében, és csökkenti a csonttörés kockázatát a rendszeres teafogyasztás – derítették ki kínai kutatók 450 ezer felnőtt adatainak elemzéséből.

Az összefüggés okát ugyan kevésbé ismerik, de a Pekingi Egyetem közegészségügyi karának kutatói azt találták, hogy alacsonyabb volt a csonttörések száma azok körében, akik minden nap ittak zöld teát, de különösen azok körben, akik több mint 30 éve rendszeres teafogyasztók.

A Nutrients and Osteoporosis International tudományos folyóirat novemberi számában közzétett tanulmányukba a szakemberek véletlenül kiválasztott 453 625 ember adatait vonták be, amelyeket egy kínai biobankban őriznek.

Az emberek által a teafogyasztási szokásaikról szolgáltatott adatokat és feljegyezett csonttöréseiket összevetve kimutatták, hogy 12 százalékkal volt alacsonyabb a csonttörés kockázata a rendszeres teafogyasztók körében és 20-30 százalékkal a 30 éven át fogyasztók körében a medencecsont-törés kockázata azokhoz képest, akik nem ittak teát.

Li Ki-ming professzor, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, hogy a csonttörés fontos népegészségügyi kockázat. Korábbi kutatások is kimutatták már, hogy nagyobb azon menopauzában szenvedő nők csontsűrűsége, akik rendszeresen isznak zöldteát.

Úgy vélte azonban, hogy tanulmányukat még szélesebb körben folytatni kell, hogy pontosabb adatokat kapjanak az összefüggésről, mivel a teafogyasztás más tényezőkre, mint az emberek koncentrációjára, éberségére is hatással lehet.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!