praktika

2019.02.22. 06:45

Így őrizheti meg szeme világát

Néhány fontos kérdés és válasz a szem egészségével kapcsolatban.

Forrás: Shutterstock

Leginkább csak akkor foglalkozunk vele, ha valami probléma adódik, holott számos esetben meg is előzhetnénk a szem betegségeit. Íme a tények pár, sokakat foglalkoztató kérdésben – írja a Fanny alapján a Vasárnap Reggel.

Az UV-sugárzás betegségeket okozhat?

Ahol visszaverődik (például nagyobb vízfelület, sípálya), hóvakság jelentkezhet, ami fájdalmas ugyan, de általában 1-2 nap alatt magától gyógyul. Viszont ha rendszeresen éri sugárzás a szemet, egyéb szemfelszíni elváltozások is kialakulhatnak, ilyen például az úgynevezett kúszóhártya. Vizsgálatok igazolták, hogy kapcsolat van az UV-sugárzás és a szürke hályog, valamint a retina elfajulása és az éles látásért felelős terület sorvadása között is.

Nem játék a kontaktlencse!

Ha csak alkalomszerűen viseli, a napi lencse egyszerű és higiénikus megoldás. Az egy-, illetve kéthetes kihordású lencsék kényelmesen viselhetők napi 12–16 órán át. Fontos azonban a multifunkcionális folyadékokkal történő tisztításuk, fertőtlenítésük. Csapvíz nem érheti a lencséket, mert az így gyulladást okozhat.

A havonta cserélt kontaktlencsék tisztítása fokozott figyelmet igényel, mert a felületükön kialakult úgynevezett biofilmréteg csökkentheti a komfortérzetet és a nedvesedést, a felrakódások pedig segítik a kórokozók megtelepedését. A kontaktlencsetartót is érdemes maximum félévente lecserélni.

Mi a különbség a zöld és a szürke hályog között?

A glaukómának (zöld hályognak) két formája van: a nyitott, illetve a zárt zugú. Az előbbinél nincsenek jellegzetes tünetek, míg az utóbbinál – ez a ritkább – a szemgolyó megkeményedik, erős fájdalmat okozva, a látás megromlik, a szem könnyezik, a szemgolyó pedig bevörösödik. Sokan csak a látótérkiesés vagy a látásromlás miatt fordulnak orvoshoz, holott a késlekedés akár súlyos látásvesztéshez is vezethet.

A szürke hályog (katarakta) a szemlencse állományának folyamatos elhomályosulását jelenti. Jellemzően idősebb korban alakul ki, bár sérülés is okozhatja. Korszerű, egynapos sebészeti műlencse-beültetéssel gyógyítható.

Mi okozza az égő érzést?

A szemszárazság vagy azért alakul ki, mert a szükségesnél kevesebb mennyiségű könny termelődik, vagy azért, mert az ember ritkábban pislog. Leggyakoribb tünete a szúró, viszkető, égő, illetve az idegentest-érzés. A betegek gyakran panaszkodnak arra is, hogy estére elfárad a szemük. A háttérben állhat betegség, de a száraz, légkondicionált levegő, a cigarettafüst, a kontaktlencse viselése vagy a számítógép előtt végzett munka is okozhatja.

Ha az orvosi vizsgálat után kiderül, hogy nem betegség áll a szemszárazság hátterében, akkor elég lehet a rendszeres műkönnyhasználat, ez hosszabb-rövidebb ideig biztosítja a szem nedvességét. Egyes szemcseppek olyan összetevőket is tartalmaznak, melyek a látószerv felszínén található hámréteg megújítását szolgálják. Az érzékeny, allergiás vagy kontaktlencsét viselő betegek részére tartósítószer-mentes készítményeket javasolnak a szakemberek. Amennyiben a szemszárazság nagyfokú, a hatóanyagok gél vagy szemkenőcs formában is alkalmazhatók, főként éjszaka.

Óvja szeme egészségét!

A szem nedvesen tartása érdekében fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot. Ellenőrizze a lakás levegőjét, törekedjen 40–60 százalék közötti páratartalomra. Az omega-3 zsírsavak is fontos szerepet játszanak az egészséges könnyfilm megtartásában, ezért egyen rendszeresen halat, mandulát és diót.

A-vitamin hiányában először a szürkületi látás, a szem sötéthez való alkalmazkodása romlik, ezért rendszeresen szerepeljen sárgarépa, sütőtök, sóska, spenót, máj és tojássárgája az étrendjében.

Látásjavító tippek

Amennyire lehet, használjon természetes fényt! Az író- vagy munkaasztalt állítsa az ablak elé, és óránként töltsön el pár percet a friss levegőn. A rendszeres mozgás, főként a szabadban végzett sport, a szemnek is kedvez. A stressz káros hatását tudományos vizsgálatok bizonyítják, vagyis minden stresszoldó módszer (csikung, jóga, agykontroll, meditáció stb.) támogatja a szem egészségének megőrzését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!