Pedagógusok Nobel-díja

2019.03.25. 06:55

Taneszközre és az éhezőkre költi egymillió dolláros díját az afrikai tanár

Egy kenyai falu tanára, Peter Tabichi nyerte el idén a „pedagógusok Nobel-díjaként” emlegetett, egymillió dollárral (280 millió forinttal) járó Global Teacher Prize-t, amelyet vasárnap adtak át Dubajban.

This handout picture provided on March 24, 2019 by the Global Education and Skills Forum, an initiative of the Varkey Foundation, shows Kenyan teacher Peter Tabichi (C) holding up the Global Teacher Prize (GTP) trophy after winning the US$ 1 million award during an official ceremony in Dubai presented by Australian actor Hugh Jackman (L) and attended by the Dubai Crown Prince Hamdan bin Mohammed Al-Maktoum (R). - Tabichi, a 36-year-old maths and physics from a secondary school in a remote village in Kenya's Rift Valley, who organisers say gives away 80 percent of his monthly income to the poor, received the prize at a ceremony on March 24. (Photo by - / Global Education and Skills Forum / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / GLOBAL EDUCATION AND SKILLS FORUM" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: Global Education and Skills Forum / AFP

Peter Tabichi természettudományokat oktat középiskolásoknak egy félsivatagos vidéken fekvő falu állami iskolájában, amelynek mindössze egy számítógépe van, és az internet is nehezen elérhető. A faluban a gyermekek egyharmada árva vagy csak egy szülője van, a térségben gyakori az aszály és az éhínség.

A díjat a tanárnak a dubaji koronaherceg, Hamdan bin Mohammed bin Rasid Al-Maktúm nyújtotta át a ceremónián, amelynek házigazdája a filmsztár Hugh Jackman volt.

Köszönőbeszédében Tabichi felidézte, hogy 11 éves volt, amikor édesanyja meghalt, és testvérével együtt édesapja nevelte fel, aki általános iskolai tanár volt.

Tabichi megköszönte a hallgatóság soraiban ülő apjának, hogy keresztény értékekre tanította, majd arra kérte, hogy menjen fel hozzá a színpadra, és a közönség ovációja közepette átadta neki a díjat.

Tabichi a dubaji Atlantis Hotelben megrendezett díjátadó után az AP hírügynökségnek elárulta, hogy korábban még sohasem járt ilyen messze a hazájától, repülőn is most ült először, az eddigi leghosszabb útja Ugandába vezetett. Hozzáfűzte: nagyon boldog, hogy a világ legjobb tanárai között van, és nagyszerű érzés, hogy ő lett közülük a legjobb.

Nem magára költi

A tanár elmondta, hogy iskolájának sem könyvtára sem laboratóriuma nincsen.

Azt tervezi, hogy az egymillió dolláros díjat az iskola felszerelésére és az éhező szegényekre fordítja.

Bár Tabichi diákjai nagyon nehéz körülmények között élnek, arra ösztönzi őket, hogy ne maradjanak ki az iskolából, segít nekik abban, hogy elinduljanak nemzetközi tudományos versenyeken és továbbtanulásra biztatja őket.

Tízezer tanár közül választották ki

Uhuru Kenyatta kenyai elnök közleményében azt hangsúlyozta, hogy Tabichi története „Afrika története”, valamint a reményé és a jövendő generációké.

A pedagógusszakma „Nobel-díjának” szánt elismerést ötödik alkalommal ítélte oda a Gems Education nevű, az Egyesült Arab Emírségekben, Egyiptomban és Katarban 55 iskolát működtető dubaji családi vállalat alapítványa, a Varkey Foundation. A díj célja felhívni a figyelmet az oktatásnak, a pedagógusok munkájának fontosságára.

A díjazottat az idén több mint tízezer tanár közül választotta ki egy tanárokból, újságírókból, tisztviselőkből, vállalkozókból, üzleti vezetőkből és tudósokból álló bizottság.

Tavaly a Nagy-Britannia legszegényebb családjaiból származó, különböző etnikumú gyerekeket segítő brit tanárnő, Andria Zafirakou nyerte el az egymillió dolláros pedagógusdíjat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!