szélsőséges időjárás

2019.06.03. 10:22

Az átlagos mennyiség sokszorosa esett májusban

Az elmúlt hónapban Magyarországon szinte mindennaposak voltak a záporok és a zivatarok. A meteorológusok szerint az utóbbi 100 év egyik legcsapadékosabb májusa volt a mostani. A nagy mennyiségű eső miatt több folyó is áradásnak indult.

Az év utolsó tavaszi hónapját emellett rendkívül csapadékos időjárás jellemezte. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előzetes becslései szerint

körülbelül 135–136 milliméter csapadék hullott le a hónapban.

Ez a szám nagyjából a két és félszerese az átlagos havi csapadékmennyiségnek – olvasható a hirado.hu oldalán.

Az is elmondható, hogy 13 hónap után

a májusi hónap bőven átlagon aluli hőmérsékletet hozott.

Az idei május körülbelül öt és fél fokkal volt hidegebb, mint a tavalyi – mondta el Tóth Tamás, az M1 meteorológusa.

A meteorológus arról is beszélt, hogy voltak olyan helyek, ahol az áprilisi és a májusi középhőmérséklet nagyon közel volt egymáshoz, ilyen adatokat mértek például Győr közelében. Hozzátette, májusban többnyire felhős volt az égbolt, napsütés ritkább esetekben fordult elő. A napfényben szegény hónap során több helyi rekord is megdőlt.

Borítókép: Gyalogosok gázolnak a vízben a hirtelen jött felhőszakadás miatt vízzel borított utcán Budapesten
Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Nógrád megyében esett a legtöbb csapadék

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján megyékre lebontva a májusi csapadékösszeg Nógrád megyében volt a legtöbb, ahol 222 milliméter eső hullott le átlagosan a hónapban. A második helyen pedig Pest megye végzett, Pestszentlőrincen 200 milliméter volt a legnagyobb csapadékösszeg májusban. Ilyen nagy mennyiségű esőt a XVIII. kerületben még soha nem mértek.

A hónap első felében Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében még nem hullott nagy mennyiségű csapadék, ám május második felében szintén elérte a térséget az eső, előbbiben 93, utóbbi megyében pedig 99 milliméter csapadék hullott. Itt is átlagon felüli adatokról van szó, körülbelül 30–40 milliméterrel volt több a csapadék idén májusban, mint tavaly.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!