2020.05.03. 09:05
Ha már unja a hagyományos panírt, készítse így a csirkefalatkákat!
Van pár olyan „aduász” étel, amit mindenki szeret, akárhogy legyen is elkészítve. Ilyen étel például a csirkefalatka – amire, legyen akár sütve, rántva vagy grillezve -, boldogan ugrik rá az egész család.
Forrás: Shutterstock
Déri Szilvi, vagyis Házisáfrány most egy mennyei, ropogós és izgalmas panírt mutatott a mindmegette.hu oldalán.
„Gyakran készítek a gyerekeknek rántott csirkefalatokat vacsorára, és van, hogy parmezánt reszelek a panírba, hogy attól még finomabb legyen” – írja. „De millió más módon elkészítve is szeretem. Megboldogult nagyikám azonban időnként sörtésztában sütötte, és bevallom, az ő, kissé puha és jellegtelen tésztájáért sosem voltam oda. Ezért volt az, hogy amikor életemben először próbáltam ki a japánok sörtésztához hasonló, híres »bundáját«, a tempurát, kicsit féltem a végeredménytől, mint később kiderült, teljesen alaptalanul! A tempura ugyanis mennyei, ropogós és izgalmas bundát ad a csirkének, de csodásan feldobja a zöldségeket vagy rákot is, ha épp ahhoz van kedvünk” – teszi hozzá a szakácsnő.
Két dolog van csak, amire ügyelni kell az elkészítésnél – figyelmeztet. Egyrészt a recept jeges vizet ír, és ezt vehetjük annyira szó szerint, hogy betehetjük a vizet akár jégkockák formájában egy turmixgépbe is, és készíthetjük úgy, az sem számít majd túl hidegnek! Fontos továbbá az, hogy a jéghideg tésztát azonnal, igazán forró olajba tegyük, mert ettől lesz a végeredmény valóban ropogós.

Fotó: Shutterstock
A kész csirkecsíkokat lehet szójaszószos mártásba mártogatni, de ha másra vágynánk, egy kis csípős majonéz vagy ketchup is remekül illik hozzá.
Íme, a recept:
Hozzávalók:
30 dkg csirkemell
olaj a sütéshez
A tempura tésztához:
10 dkg finomliszt
1 db tojás
2 dl jéghideg víz
1 tk szódabikarbóna
2 ek étkezési keményítő
2 g só
A szószhoz:
1 ek víz
1 ek cukor
2,5 ek szójaszósz
2,5 ek citromlé
Elkészítés