Ország-világ

2021.01.03. 13:05

Ebben a sorrendben indulhat a lakosság tömeges oltása

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján megjelent lakossági tájékoztató ismerteti, hogy kik, milyen sorrendben kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát.

Fotós: Mónus Márton

Az oltási terv alapján készült kivonatban úgy fogalmaznak: az oltás azokat a taj-számmal rendelkező, 18 év feletti állampolgárokat érinti, akiknél az elmúlt hat hónapban nem igazolódott a Covid–19 fertőzés, függetlenül attól, hogy volt-e tünetekkel járó megbetegedésük. Tehát oltható az, aki a tavaszi hullámban átesett a fertőzésen, aki azonban a második hullám során fertőződött meg, az egyelőre nem – számol be a Magyar Nemzet.

Mint írják, a lakosság tömeges oltásánál prioritási sorrendet kell felállítani, amelynek alapját az önkéntesség és az új típusú koronavírus okozta megbetegedés veszélyeztetettsége képezi. Az NNK javaslata alapján az első körben az egészségügyi munkakörben dolgozók beoltása történik meg.

I. Egészségügyi dolgozók

Egészségügyi dolgozónak minősül minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személy, „aki egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy aki nem rendelkezik szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban”:

 • orvos,
 • asszisztens, szakasszisztens,
 • ápoló személyzet,
 • népegészségügyi szakember,
 • orvostanhallgató,
 • egészségügyi szakképesítéssel rendelkező, adminisztratív feladatokat ellátó személyzet,
 • védőnő,
 • egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy,
 • a gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek szintén egészségügyi dolgozók, a gyógyszertár működtetésében részt vevő személyekkel együtt a védőoltásuk a fenti csoportok után történhet meg.
 • II. Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek

  Az egészségügyi dolgozók után legfontosabbnak a szociális ellátásban részesülők és az ott dolgozók védőoltását tartják. Mint fogalmaznak: esetükben a szociális intézményekben kell megszervezni a védőoltást, tehát nem javasolt a lakosság többi részéhez hasonló regisztrációs rendszert alkalmazni, és nem szabad az oltás feltételeként a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon történő regisztrációt előírni, mert ezzel a védőoltást igénylők körét és számát csökkenthetik.

  III. A 60 évesnél idősebbek

  A Covid–19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó nyugdíjasoknak előzetesen regisztrálniuk kell a www.vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon, illetve papíralapon is beküldhetik a védőoltásra való jelentkezésüket. – A regisztráció révén meg lehet becsülni, hányan szeretnének élni a védőoltással. Az oltás azonban nem a regisztráció sorrendjében, hanem az oltási terv szerint fog történni – hangsúlyozza az NNK.

  IV. A rendvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal

  Ide tartoznak a közigazgatási szervek azon kormánytisztviselői is, akik munkájuk során közvetlenül kapcsolatba kerülnek ügyfelekkel. Mindkét célcsoport esetén a munkahelyhez kapcsolódó oltásszervezéssel érhető el a legmagasabb átoltottság, és számukra sem javasolt az oltás feltételeként az előzetes regisztrációt előírni.

  V. A 18–59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alapbetegségek.

  VI. A kritikus infrastruktúrában dolgozók.

  VII. Valamennyi 18–59 éves, akik a fenti kockázati csoportokba nem tartoznak.

  Borítókép: egy egészségügyi dolgozó a koronavírus elleni oltóanyagot, a Pfizer-BioNTech vakcinát fecskendőbe szívja az oltás elõtt az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet oltópontján Budapesten 2020. december 30-án

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!