Kincs

2021.01.20. 17:00

Friss felmérés: az európaiak kettő vagy több gyereket szeretnének

A visegrádi országokban az európai átlag fölött van a tervezett gyerekszám.

Kettő felettit tartanák ideális gyerekszámnak Európában a Századvég Politikai Iskola Alapítvány legújabb, harminc európai országban végzett felmérése szerint – mondta a kutatásban részt vevő Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) elnökhelyettese szerdán az M1 aktuális csatornán.

Molnár Balázs ismertette: a megkérdezettek közül az egyértelmű választ adók 61 százaléka két, 16 százaléka három, 3 százaléka pedig négy vagy annál több gyermeket szeretne. A felmérésbe bevontak öt százaléka gyermek nélkül képzeli el a jövőjét.

A visegrádi országokban – Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon – még nagyobb a gyermekvállalási kedv,

a megkérdezetteknek csupán három százaléka tartja gyermek nélkül is ideálisnak az életet. A négy államban nőtt a több gyermeket tervezők aránya is: 24 százalékuk három, 60 százalékuk két gyermeket szeretne – tette hozzá Molnár Balázs.

A szintén megszólaltatott Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke kiemelte:

a felmérésből is jól látszik, hogy a kormány a családok támogatásával jó úton halad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!