f1

2015.06.16. 15:04

A Forma-1-nek komolyan magába kellene néznie

Mark Webber és Lucas di Grassi is megszólalt Hülkenberg Le Mans-i győzelme és az F1 kapcsán

Tajthi Andrea

Fotó: John Rourke - AdrenalMedia.com/ FIA WEC

Nico Hülkenberg jött, látott és győzött Le Mansban, Earl Bambrrel és Nick Tandy-vel karöltve.

"Gratulálunk Nico Hülkenbergnek, 24 év után az első aktív F1-es versenyző, aki nyerni tudott Le Mansban." - gratulált Twitteren az F1, annak ellenére, hogy Hülkenberg Le Mans-i győzelme még inkább hangsúlyozza a Forma-1 jelenlegi problémát.

"Az F1-nek aggódnia kellene." - írta a The Times. "Csak a Honda tűnt fel az F1-ben, míg a Porsche, a Toyota, a Nissan és most a Ford is visszatértek a hosszútávúv versenyek világába."

Sőt Le Mans hírneve jócskán felívelőben van, mivel egyre inkább a világ legjobb versenyzőit tudhatják a mezőnyben.

A szókimondóságáról ismert, F1-ről Le Mansra váltott Mark Webber is úgy véli, hogy a Forma-1-nek "magába kellene néznie".

"Kellene." - mondta a Telegraphnak. "Főleg a versenyzők tekintetében gondolom, a srácoknak lehetőséget kellene biztosítani arra, hogy valami különlegeset tapasztaljanak meg. Ha ők elégedettek és a határon tudnának autózni, és lenne némi kockázat, azt a rajongók is imádnák. De jelenleg ez nem ilyen."

Webber az ausztrál sajtónak arról is beszámolt, milyen nagyszerűek a prototípus autók.

"Embertelen gyorsak, nagyjából annyira, mint az F1-es autók voltak 5-6 évvel ezelőtt. És nem tépem ki a hajam a gumispórolás miatt és ez nagyszerű."

Az F1 számára persze most az a nagy kérdés, hogy az F1-es versenyzők Hülkenberg mintájára kedvet kapnak-e a váltásra, vagy legalábbis kitekintésre.

"Ne feledjük el, hogy a Porsche akarta Alonsót Hülkenberg mellé Le Mansba." - írta Tobias Gruner az Auto Motor und Sportnak. "De a Honda nem engedélyezte."

Lucas di Grassi, aki negyedik lett Le Mansban az Audival, röviden vázolta a helyzetet.

"Nagyon egyszerű a helyzet." - mondta a brazil Globonak. "Ahova az autógyártók pénzt invesztálnak, ott meg fogod találni a legjobb versenyzőket. Ha további gyártók távoznak az F1-ből, és jönnek ide, akkor még több top versenyző fog szériát váltani."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!