f1

2015.07.08. 10:28

Magyar Nagydíj visszatekintő: 1996 - Bezsákolt győzelem

Szokatlan módon csupán a 12. futamként szerepelt a Magyar Nagydíj az 1996-os versenynaptárban.

Paksi Konstantin

Fotó: Paksi Konstantin

Az év elején új csapattársat kapott Damon Hill, méghozzá az előző évi IndyCar bajnok, Jacques Villeneuve személyében. Már az első futamon nyilvánvalóvá vált, hogy nem véletlenül esett Frank Williams választása a fiatal kanadai bajnokra. Futamról-futamra az is körvonalazódott, hogy a Williams toronymagasan a mezőny fölött áll, és Schumacher a Ferrarival csak néha szólt bele a két Williams pilóta párharcába.

Az edzés hihetetlenül szoros eredményeket hozott, az előzetesen esélytelennek kikiáltott Schumacher minimális előnnyel Hill előtt megszerezte a pole pozíciót, Villeneuve a harmadik helyen sem volt sokkal lemaradva. Schumacher tisztán jött el a rajttól, mögé viszont Villeneuve sorolt be, és a kuplungra panaszkodó Hillt még Alesi is megelőzte.

Hill versenye a következő 20 körben úszott el, mivel az élen Schumacher és Villeneuve gyorsan meglépett, Damon viszont beragadt a lassabb Alesi mögé, és csak akkor lett előtte tiszta a terep a valódi tempójának a kihasználására, amikor a francia bejött az első kerékcseréjére. Noha eltolt taktikán volt Alesihez képest, az a pár kör különbség nem volt elég Hillnek, és a kerékcseréje után ismét Alesi mögött találta magát. Szerencséjére pár körrel később Alesi hibázott egy kisebbet, és Hill ezt rögtön kihasználta.

Az élen Villeneuve Schumacher kerékcseréjére várt, majd amikor a német kijött, a tiszta terepet kihasználva futott egy gyors kört, és a kerékcseréje után a német bajnok elé jött vissza. Ezzel el is dőlt az első hely sorsa.

Damon Hill komoly tempóban közelítette meg Schumachert, és a harmadik kerékcserék előtt már a nyakában lihegett. Amikor a német kijött a harmadik cseréjére, az angolt kint tartották, és gyors köröket dobálva olyan előnyt épített ki 11 kör alatt, amivel kényelmesen vissza tudott jönni a kétszeres világbajnok elé. Az utolsó körökre Hill még az élen autózó Villeneuve-öt is megközelítette, de a jól védekező kanadait már nem tudta legyűrni.

A futam végeredménye behozhatatlan előnyhöz juttatta a Williams csapatot, és egyben az is eldőlt, hogy már csak valamelyik pilótájuk nyerheti meg az egyéni bajnoki címet.

 

Paksi Konstantin korábbi könyvei a következő címekre kattintva tekinthetők és vásárolhatók meg: 
A Forma 1 60 éve
Damon Hill
Az alábbi képen Konstantin hamarosan megjelenő, a Forma-1 világbajnokait bemutató könyvének borítóját láthatjátok:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!