f1

2015.09.29. 13:27

A Force India és Sauber panaszt tett az EU-nál!

Hivatalosan is panaszt tettek Európa Unió Versenyjogi Hivatalánál

Tajthi Andrea

Fotó: Force India F1 Team

Korábban már szó volt róla, most azonban ténylegesen megtörtént: A Force India és a Sauber csapatok hivatalosan is panaszt nyújtottak be az Európa Unió Versenyjogi Hivatalához, a Forma-1 vezetésével és fizetési struktúrájával kapcsolatban.

A középcsapatok szerint az F1 tulajdonosai, a CVC Capital Partners torzan kezeli a pénzügyeket, kedvezve az öt nagyobb csapatnak, a Ferrarinak, a Red Bullnak, a Mercedsnek, a McLarennek és a Williamsnek.

A Force India közleményében a következő áll: "A Sahara Force India az egyike azon két csapatnak, melyek hivatalos panasszal éltek ez Európai Uniónál, s megkérdőjelezik a Forma-1 vezetésének helyességét, rámutatva a bevételek elosztására, annak méltánytalan és jogellenes elosztására."

Az F1 kifizetési modelljét korábban már Anneliese Dodds, a Európai Parlament brit tagja is megkérdőjelezte, miután a Caterham és a Marussia is elbukott, noha utóbbi végül Manorként folytatni tudta működését.

Dodds az ügyet az EU versenyjogi biztoshoz irányította, Margrethe Vestagerhez, akit bár érdekelt az ügy, azt mondta, csak akkor lehet bármit is tenni, ha a sértett felek (csapatok) hivatalos formában is panaszt tesznek. 
Ezt most a Force India és a Sauber meg is tette.

Az extra bevételeket prémium kifizetésként tartják számon, az öt nagycsapat pedig 2012-ben kétoldalú megállapodást írt alá, még a Concorde Egyezmény lejárata előtt.2014-ben a Ferrari 97 millió dollár prémium kifizetésben részesült, ez pedig 30 millió dollárral több, mint amit a konstruktőri negyedik helyükért egyébként kaptak.

A The Times szerint a dokumentumokban, melyek az EU-hoz érkeztek, a Force India és a Sauber kimondja: "Ezen tisztességtelen kifizetések a független csapatokat rendszeresen hátrányba hozza sport- és gazdasági téren is, illetve ezzel közvetlenül ártanak a sportnak."

"Azzal, hogy pár kiválasztott csapatot így állandó előnyben részesítenek, aláásták a sportot."

"A kedvezményezettek mértéktelenül költhetnek technológiára, fejlesztésekre, kutatásokra és berendezésekre, ezzel pedig egyre nagyobb lesz a teljesítmény különbség, és előre meghatározza a világbajnokságok végkimenetelét is."

"Ezek a jogsértő gyakrolatok ártanak a sportnak, annak résztvevőinek, és sok ezer embernek a Forma-1-ben és sok millió európai rajongónak."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!