f1

2015.09.13. 13:12

Egyéves motorokat is használhatnának a csapatok

A hétfői Strategy Group-ülésen a csapatok megvitatják az egyéves motorok használatának lehetőségét.

Gyimesi Brigitta

Idén a Manor, miután okosan kihasználta a szabályzatban rejlő egyik kiskaput, 2014-es specifikációjú Ferrari-motorral versenyzik – a szabályok ugyanis csupán részleges beleegyezést kívántak az F1-es csapatok részéről. A technikai szabályzat négyes kiegészítését azóta szigorították, hogy minden istálló egyenlő feltételekkel induljon, ám a hírek szerint nem ez volt az utolsó változtatás ezen a téren. A legfrissebb feltételezések szerint a szabályokat olyan mértékben módosíthatják, hogy ne csak egyfajta specifikációjú motor használata legyen a megengedett a szezon során – ezeket, hogy megkülönböztessék a legújabb verziójú erőforrásoktól, a „jelenlegi -1” névvel illethetik.

Kardinális kérdés még az erőforrások ára, amelyet a csapatok igyekeznek jelentősen csökkenteni – a „mindössze” 7 millió fontba kerülő V8-as szívómotorokhoz képest a V6-os turbókért 15-20 milliót is elkérhetnek.

„Már egy ideje terítéken van a téma” – utalt az egyéves motorok használatára a Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley. „Tulajdonképpen arról van szó, amit a Marussia csinál idén: 2015-ben 2014-es motorral versenyeznek. Hasonlóakról lenne szó itt is.”

Amikor felhívták a figyelmét arra, hogy a négyes kiegészítés pont ennek elkerülésére lett szigorítva, Fernley mindössze annyit válaszolt, hogy „ez megbeszélés alatt áll”. Amennyiben a szabályokon valóban változtatnak, és lehetőség lesz egyéves erőforrások használatára, a Manor 2016-tól akár idei specifikációjú Mercedes-motorokat is használhat – persze csak ha az ezirányú pletykák beigazolódnak. A szabálymódosítás a Ferrari számára is kapóra jöhet: anélkül szállíthatna erőforrás a Renault-val frissen szakító és a Mercedestől elutasító választ kapó Red Bullnak, hogy aggódnia kellene az osztrák istálló túlzott megerősödésétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!