f1

2015.11.22. 21:22

Figyelmeztet a Lotus

Federico Gastaldi, a Lotus helyettes csapatfőnöke szerint az üzleti modell átszervezése nélkül veszélyes irányba halad az F1.

Gyimesi Brigitta

A 2017-es tervezett szabályváltoztatások és az FIA által kihirdetett független motor tender ellenére (vagy épp ezek miatt) számos csapat kényes helyzetbe került financiálisan, míg a pályák tulajdonosai szintén panaszkodnak a nagydíjrendezési költségek miatt. Gastaldi (akinek a Renault tervezett felvásárlása miatt valószínűleg az Abu Dhabiban rendezett szezonzáró lesz az utolsó futama, mint a Lotus helyettes csapatfőnöke) nem igazán érti az F1 által követett jelenlegi nyomvonalt, különösen annak fényében, hogy a kulisszák mögött nagyon kevés együttműködés zajlik.

„Úgy vélem, életbevágó, hogy az F1 felülvizsgálja a jelenlegi üzleti modelljét” – nyilatkozta Gastaldi. „Annyira sok és szerteágazó pénzügyi probléma fonja át a sportot, csapatok és promoterek szintjén egyaránt, hogy nagyon nehéz átlátni, pontosan merre is haladnak a dolgok. Tisztában vagyok vele, hogy mind Mr Ecclestone, mind az FIA igyekeznek változtatni a helyzeten, valamint azt is elismerem, hogy a csapatokkal sokszor nem a legkönnyebb együttműködni, ha erre lenne szükség. Túlzottan eltérnek egymástól a terveink és szituációink, az elsődleges célja pedig mindenkinek saját maga fenntartása.”

Gastaldi felismeri az F1 másik gyengeségét is: míg a sport szívét a rajongók adják, gyakran ők kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe a nagydíjakat illetően.

„Fontos kiemelni – és ezt már korábban is megtettem –, hogy mindent meg kell tennünk, mindannyiunknak, hogy segítsük a promotereket a jegyek eladásában” – tette hozzá. „Mi lenne velünk a rajongóink nélkül?”

Számos pálya található a veszélyeztetett listán: az Olasz és Német Nagydíjak mellett legutóbb az austini COTA fejezte ki abbéli aggodalmát, hogy képes lesz-e ezentúl is fogadni az F1-et.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!