f1

2015.11.04. 09:33

Susie Wolff visszavonul!

A novemberi Race of Champion-ön azonban még részt vesz.

Tajthi Andrea

Fotó: Malcolm Griffiths/Williams F1

Az elmúlt 20 évben Susie Wolff volt az első nő, aki szerep kapott Nagydíj hétvégén, kipróbálhatta magát ugyanis pár pénteki szabadedzésen a Williams csapat színeiben. A valós Forma-1-es szereplésre azonban aligha van esély, így a 32 éves versenyzőnő a visszavonulás mellett döntött.

"Ezt a döntést a nyár végén hoztam meg. Nagyon kicsi az esély a Forma-1-be kerülésre. A célom az volt, hogy a rajtrácsra is felállhassak, de ez nem tűnik megvalósíthatónak. Szóval eljött az idő. Mindig mondtam, hogy amint nem tudok már előrébb lépni, akkor megállok, és ez az idő most jött el." - mondta Susie ma reggel, a BBC műsorában.

Susie Wolff hét évet töltött el a DTM-ben, majd 2012-ben kezdett a Williamsszel dolgozni. Teszt- és fejlesztő versenyző lett, részt vett négy szabadedzésen, és sokat dolgozott a csapat szimulátorán. Úgy fest azonban, hogy ez a legtöbb, amit elérhet ebben a sportban. 
A visszavonulás mellett döntött, ehhez pedig az is hozzájárult, hogy mikor Valtteri Bottas sérülés miatt kihagyott egy versenyt, nem Susie lett az elsődleges opció a helyettesítésre, hanem a Williams leszerződtette Adrian Sutilt tartalékversenyzőnek.

"Azt kérdeztem magamtól: 'meg fog ez valaha történni (hogy az F1-ben versenyezhessen)?' Ez volt a rideg valóság, hogy az álmom nem fog valóra válni." - tette hozzá Susie.

"Nagyon örülök, hogy Susie-val dolgozhattunk az elmúlt években, és láthattuk őt fejlődni a csapaton belül." - mondta a Williams helyettes csapatfőnöke, Claire Williams. "Visszajelzései és tudása az autó kapcsán mindig fotnos részét képezték a fejlesztésünknek és nagyon sajnáljuk, hogy távozik."

Wolff ugyan visszavonul, de ez nem jelenti azt, hogy ne hinne benne, hogy a nők is képesek lehetnek az F1-ben versenyezni.

"Hiszem, hogy egy nő is képes versenyezni ezen a szinten." - mondta Susie. "Ezt megmutattam a tesztekn. Nem hiszem, hogy ez hamar meg fog történni, de határozottan biztos vagyok abban, hogy segítettem a következő generációnak. Az én utam az F1-ig sokkal többet képvisel, mint szimplán azt, hogy egy versenyző megpróbál eljutni a sport csúcsára. És ez volt a remény arra, hogy egyszer egy nő is ott állat majd a rajtrácson. Voltak előttem akadályok, de energiát nyertem a támogatásból és keményen küzdöttem. Voltak, akik akarták, hogy sikerüljön. Mások nem."

"Ma két probléma van: nem sok fiatal lány kezd gokartozni a kellő időben, és nincs egyértelmű példakép előttük"

"Én szeretnék valamit visszaadni. Új kezdeményezést indítunk majd (a Motor Sports Association-nel), azzal a céllal, hogy segítsünk a nőknek sikeressé válni a motorsportban a pályán és a pályán kívül is, ezen kívül kiemelten fontos, hogy a köbvetkező generáció számára a motorsport is egy lehetőség legyen."

"Én mertem más lenni, és inspirálni szeretnék másokat ugyanerre." - mondta Susie.

Mrs Wolff tehát nem lesz tovább aktív a motorsportban, legalábbis a megszokott formában nem.

"Ott leszek pár versenyen, mint Toto felesége, és mint a Williams csapat barátja, de nem akarok annyira része lenni az F1-nek, mint most." - mondta a BBC Sportnak. "Teljesen fel akarok ezzel hagyni, és adni magamnak egy kis teret, hogy valami mást találhassak. Még mindig fiatal vagyok, így tovább akarok lépni, találni egy újabb szenvedélyt, hogy minden nap céllal kelhessek fel."

Arra a kérdésre, hogy vállalna-e televíziós szerepet, mondjuk épp a Top Gear-ben, így felelt: "Soha ne mondd, hogy soha. Több lehetőséget számításba veszek. Majd meglátjuk, mit tartogat a jövő, minden bizonnyal akad pár érdekes lehetőség."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!