f1

2016.01.15. 12:42

Ecclestone: Egy női versenyzőt nem vennének komolyan

Alice Powell szerint rá kell cáfolni Bernie Ecclestone-ra

Tajthi Andrea

Fotó: Motorsport Csatorna

Bernie Ecclestone szerint egy női versenyzőt "nem vennének komolyan" a Forma-1-ben. Mondja ezt úgy, hogy tavaly még szorgalmazta egy női széria elindítását. Most azonban úgy látja, nem lesz többé női versenyző a mezőnyben.

Közel 40 év telt már el azóta, hogy Lella Lombardi F1-es futamon indult, ő volt az utolsó női versenyző a Forma-1-ben, legutóbb az 1976-os Osztrák Nagydíjon.

Bernie Ecclestone a kanadai TSN-nek beszélt arról, szerinte lesz-e megint női versenyző a rajtrácson: "Kétlem. Ha lenne is valaki, aki képes rá, akkor sem vennék őt komolyan, így sosem kapna olyan autót, mivel lehet is versenyezni. Volt egy lány, aki ment egy egész szezont GP3-ban, ilyen történt már."

"De nem fog megtörténni a fő eseményen (F1)?" - kérdezte a riporter.

"Nem. Nem hiszem." - felelt Ecclestone.

Mostanság aki a legközelebb állt a lehetőséghez az nem más, mint Susie Wolff, aki pénteki szabadedzéseken részt vehetett a Williams jóvoltából, de az álma, hogy rajthoz is állhasson az F1-es mezőnyben, nem valósult meg. Csütörtökön a skót hölgy bemutatta a Dare to be Different (merj különbözni) nevű kezdeményezést, melynek célja, hogy több nő kerüljön be a motorsportba.

A 22 éves Alice Powell a Formula Renault sorozat első női győztese lett 2010-ben, majd a GP3-ban is versenyzett. Ő a fent említett kezdeményezés egyik nagykövete.

"Valakinek be kell bizonyítania, hogy Bernie téved. Szomorú lenne, ha egy csapat azért nem adna lehetőséget egy női versenyzőnek az F1-ben, mert nem vennék túl komolyan." - mondta a brit versenyzőnő. "Épp ez az egyik probléma, hogy az emberek nem ragadják meg a lehetőséget, mert azt hiszik, hogy vicc lesz belőle. Mi nem vagyunk vicc, ez csak egy újabb faktor, ami megnehezíti a nők esélyeit."

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!