f1

2016.01.31. 13:48

Kell-e nekünk Skandináv Nagydíj?

Marcus Ericsson szerint mindenképpen; a svéd úgy véli, egy Skandináv Nagydíj hatalmas siker lenne.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Sauber F1 Team

1978-ban, azaz 37 éve tartották az utolsó Svéd Nagydíjat Anderstorpban. A 2016-os F1-es mezőnyben összesen három, a skandináv régióból származó pilóta van: Kimi Räikkönen (Ferrari) és Valtteri Bottas (Williams) személyében Finnország, illetve Marcus Ericsson (Sauber) képében Svédország is képviselteti magát a száguldó cirkuszban. A Sauber versenyzője elismeri, egy Skandináv Nagydíjat nehéz lenne megvalósítani, ám a régióban a nagydíj iránt uralkodó érdeklődési szint élhetővé tenné az eseményt.

„Nem hiszem, hogy a közeljövőben megvalósul” – hűtötte le a kedélyeket Ericsson. „Azonban mindenképpen menő lenne a sportágra nézve, ha lenne egy versenyünk Észak-Európában is. Jó pár svéd és finn versenyzik az F1-ben, a motorsportokban pedig egyébiránt is nagy hagyománya van Skandináviában. Egy verseny roppant jó lenne ezen a részen, és szerintem rengetegen néznék is. A pénzügyi háttér viszont nem a legjobb; látván, mennyibe kerül egy F1-es futam megrendezése, egy Svédország-szintű ország nem lenne képes előteremteni ezt a hatalmas összeget. Annyi azonban bizonyos, hogy hatalmas érdeklődés övezné az eseményt.”

Ericsson 2014-es caterhames debütálása előtt az utolsó svéd pilóta a mezőnyben Stefan Johansson volt, aki az 1991-es kanadai futamon hagyta el a királykategóriát.

„A támogatás, amit Svédországban kapok, csodálatos” – folytatta Ericsson. „Az F1-ben 23 éve nem volt svéd pilóta 2014 előtt; nagyon is értékelem tehát a szurkolást. Remek érzés, és ahogy javulnak az eredményeim, egyre többen követik figyelemmel a sportot is.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!