f1

2016.01.21. 15:56

Veszélyben lehet a bakui Európa Nagydíj...

...de a verseny szervezői már cáfolják is a hírt.

Kovács Noémi

Fotó: Red Bull Content Pool

Ma délelőtt kapott szárnyra a pletyka, hogy az olajárak zuhanása annyira megrengette Azerbajdzsán gazdaságát - ami gyakorlatilag az olajra épül -, hogy felmerült a júniusi verseny törlésének lehetősége is. A pletykáknak talán Ali Hasanov elnöki tanácsadó interjúja is táptalajt adott, amit az állami hírügynökség, az Azertac hozott le.

"Azerbajdzsán gazdasága az olajra épül. 2015 eleje óta az olaj és az olajszármazékok ára a harmadával csökkent. Mindez azt jelenti, hogy Azerbajdzsán bevétele is ezzel arányosan csökkent." - mondta Hasanov az Azertacnak. A tanácsadó szavaira egy közgazdász, Natig Jafarly is felszólalt, mégpedig az állami kiadások drasztikus csökkentését javasolva.

"Meg kell vágni az állami költségvetést, mivel az jelenleg az olaj hordónkénti 50 dolláros árán alapul (most 27 dollárt ér egy hordó olaj - a szerk.). Ebben a helyzetben az lenne a legjobb módja a költségek csökkentésének, ha törölnék a nagydíjat és a 2017-es Iszlám Játékokat." - fűzte hozzá Jafarly.

Erre a felvetésre reagálva a bakui rendezők közleményben tudatták, hogy nincs veszélyben az első azerbajdzsáni verseny megrendezése, hiszen a költségek ellenére a futamhétvégének élénkítő hatása is lehet az ország gazdaságára, így meg fogják tartani a futamot.

"A Manat (Azerbajdzsán hivatalos pénzneme - a szerk.) értékcsökkenése nem lesz hatással Azerbajdzsán legelső Forma-1-es futamára. Tény ugyanakkor, hogy amikor az Európa Nagydíj költségvetését elfogadtuk, még az eredeti dollár árakkal kalkuláltunk. Ennek eredményeként nem számítunk a jelenlegi büdzsé megváltoztatására." - kezdte a Bacu City Cirkuit szóvivője.

"Természetesen a BCC is osztja mindenki aggodalmát a nemzeti valuta értékcsökkenését illetően. Emellett a BCC azt is elismeri, hogy egy ilyen nagyszabású esemény jelentős kiadásokkal jár. Mindazonáltal még egyszer szeretnénk hangsúlyozni, hogy összességében egy Forma-1-es verseny gazdaságilag - mind rövid- illetve hosszútávon, direkt és indirekt módon - hatalmas nyereséget hozhat a nemzetgazdaságnak. A megnövekedett számú turisták közvetlen kiadásai a bakui üzleti létesítményeiben csapódnak le, pl. a bárokban, éttermekben, hotelekben és a kereskedelemben, mindez milliókat fog a gazdaságba pumpálni. Hasonlóképpen ehhez, maga a verseny közvetve és közvetlenül több ezer embernek fog munkát adni. Biztosak vagyunk benne, hogy ez az esemény nem csak jelentős szerepet fog játszani a fellendülésben, de az elkövetkezendő évek folyamán a gazdaság vezető tényezőjévé válik, felülmúlva ezzel minden várakozást, a felmerült költségvetési aggályokkal szemben is." - írták még a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!