f1

2016.02.20. 18:02

Egy brit versenyzőnő leszólta Carmen Jordát, de még Susie Wolffot is

Úgy véli, Jorda és Wolff egyáltalán nem segít abban, hogy előrébb léphessenek a női versenyzők.

Tajthi Andrea

Fotó: Imagevaltsu

A 24 éves Laura Tillett gokartozott korábban, majd belekóstolt az együléses versenyzésbe, és Volkswagen márkakupában is indult az Egyesült Királyságban. Célja persze neki is az F1 lenne, azonban nem segít rajta a női versenyzők általános megítélése, és persze az sem, hogy az F1-be jutás más javarészt csak az anyagiaktól függ.

"Gokartban minden évben feljebb léptem egy kategóriát, és mivel lány voltam, mindig újra ki kellett vívnom a versenytársak tiszteletét." - mesélte Laura Jamie Kleinnek, a Motorsport.com szerkesztőjének.

"Kapsz pár pofont ha nem mész jól, és kapsz akkor is, ha igen. Mikor harmadik helyen végeztem egy európa-bajnoki versenyen, azt mondták, csak a motor miatt! És ez nem csak a gokartban van így, hanem minden kategóriában, ha új versenyzők közé kerülsz és meglátják, hogy lány vagy, azonnal azt feltételezik, hogy sz*r vagy."

Laura eredményeinek megtekintéséhez klikkelj ide.

Tillett 20 évesen ült először igazi versenyautóban, de első Formula Renault BARC -ban eltöltött éve nem volt túl élvezetes.

"Amikor fizetni kellett a versenyzésért, logikusnak tűnt inkább gokartban maradni, de 2012-ben úgy döntöttem, formaautóra kell váltanom, mielőtt túl késő lesz. De nem teszteltem semmit előtte, szóval minden egyes futam egy teszt volt számomra, miközben mindenki más folyamatosan fejlődhetett korábban, még a szezon kezdete előtt."

"A szezon után kifogytam a pénzből, és azon kezdtem gondolkodni, hogy visszamegyek gokartozni, mert hiányzott a versenyzés."

2015-ben aztán Laura a brit Volkswagen Racing Cup-ban kötött ki, ahol végre teljes szezont tudott teljesíteni.

"Az együléses versenyzés egyre nehezebb, mivel egyre nagyobb büdzsé kell hozzá. Van sok gazdag gyerek, akik már 15 évesen be tudnak ülni formaautóba. Szóval nekünk más alternatívát kell keresnünk."

"A DTM-ben versenyzés lenne az álmom. Ebben a sorozatban bámulatos autók vannak, nagyon profi a színvonal, de ehhez el kell kezdeni valahol. Szóval jó lenne még egy évet itt (WV Cup) tölteni, majd továbblépni, és talán 2017-ben szeretnék a BTCC-ben indulni."

Laura szerint az is nehézséget jelent, hogy a legtöbbet emlegetett és talán legtovább jutott női versenyzők, Susie Wolff és Carmen Jorda nem könnyítik meg a helyzetét, hiszen nekik sem sikerült az F1-es versenyzésig eljutni, így továbbra sincs pozitív példa a női versenyzők előtt.

"Nyilvánvaló, hogy jobban észrevesznek, ha lány vagy, főleg, ha jól is mész, ugyanakkor az emberek hajlamosak kockázatot látni a lányokban, ezen pedig nem segít, hogy van pár híres lány, akik nem voltak jók."

"Carmen a reflektorfényben van, és mivel nem olyan jó (versenyző), az emberek az összes női versenyzőt hozzá hasonlítják. Ugyanez a helyzet Susie-val. Jó munkát végzett, megtett mindent, amit tudott, de végül ez csak arra volt elég, hogy feleségül ment ahhoz, akihez... Az egész motorsport arról szól, hogy kiket ismersz, és ha ismersz egy befolyásos valakit, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy bejutsz valahova."

"Azok a női versenyzők, akik szem előtt vannak, nem a legjobbak, még nem találtuk meg Lewis Hamilton női verzióját. De van pár lány, akik gokartból jöttek, most alacsonyabb formula sorozatokban versenyeznek, és néhányuknak komoly büdzséjük van."

"Talán valaki olyan, mint Tatiana Calderon, aki tehetséges is, és pénze is van... Őt igazán versenyzőnek tartom. De az idő nem neki dolgozik, mivel már mindenki 16 éveseket keres, nem 22 éveseket. A szerencse komoly szerepet játszik, komolyabbat, mint a tehetség."

Official Laura Tillett Account (@tillettlaura) által közzétett fénykép, 2015. Máj 29., 10:38 PDT

Official Laura Tillett Account (@tillettlaura) által közzétett fénykép, 2013. Máj 9., 06:02 PDT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!