f1

2016.03.13. 13:51

Mateschitz: Nem biztos, hogy maradunk

Dietrich Mateschitz szerint még Adrian Newey legújabb „remekműve” sem mentheti meg a Red Bull jövőjét, ha úgy döntenek, hogy távoznak a sportból.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

A 2015-ös évre jellemző politikai drámákat követően a Red Bull a mezőnyben maradás és a Renault-kontraktus meghosszabbítása mellett döntött – habár a motor TAG Heuer névn fog futni. A Red Bull által birtokolt Speedweek weboldalnak adott interjújában Mateschitz azonban kijelentette, versenyképes erőforrás hiányában csapata távozni fog az F1-ből.

„Túl jók vagyunk ahhoz, hogy csak támogató funkciót töltsünk be; a Formula 1 nem a Tour de France” – utalt Mateschitz a kerékpárversenyeken segédszerepet betöltő biciklistákra. „Ha nem kapunk versenyképes motort, elmegyünk. Nem akarjuk az elkövetkező öt évet az ötödik helyért folytatott küzdelemmel tölteni.”

Habár nem sok esélyt ad csapatának, Mateschitz szerint 2016-ban a Red Bull felérhet a Mercedes és a Ferrari mögé.

„Meg akarjuk szerezni a harmadik helyet a konstruktőri tabellán” – folytatta. „A Mercedes és a Ferrari ügyfélcsapataival szemben nekünk kellene megynernünk az ütközetet. A Renault Sporttól érkezett új személyzet professzionális, lelkes és eltökélt. A legújabb autónk az eddigi egyik legjobb művünk – remek a teljesítménye. Röviden: egy újabb remekmű Adrian és a csapata kezei közül.”

Mateschitz nem írja le a Toro Rossót sem.

„Az autójuk pompás” – dicsérte a kisbikákat az osztrák. „Nem lennék meglepve, ha az első futamokon a Toro Rosso egy szinten lenne a Red Bull-lal, vagy netalán meg is előzné. A Toro Rosso előreláthaóan a konstruktőri bajnokság negyedik-hatodik helyéért lesz harcban; habár az is igaz, hogy eddig minden évben ezt vártuk.”

Az energiaital-mágnás továbbá nem ért egyet az F1 jelenlegi politikai koncepciójával; szerinte a gyártóknak túl nagy beleszólása van a dolgokba, amely a tavalyi erőforrás-mizéria esetén is egyértelműen látszott. Ecclestone nemrég kijelentette, hogy az F1 az eddigi legmélyebb válságát éli meg – Mateschitz azt is tudja, ki a hibás ezért.

„Jelenleg a farok csóválja a kutyát” – foglalta össze a helyzetet. „Bernie-nek igaza van, ám nem ő volt az, aki a sóderágyba lökte az F1-et, hanem a gyártók, akik a szabályokat diktálják.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!