f1

2016.04.08. 13:41

Horner: A Haas jót tesz az F1-nek

Christian Horner szerint a Haas és eddigi remek teljesítménye a hozzáállását ért kritikák ellenére is jót tesz a sportnak.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Mark Thompson/Getty Images/Red Bull Content Pool

A Haas jelenleg az ötödik helyen áll a konstruktőri bajnokságban, miután Romain Grosjean egy hatodik és egy ötödik helyet gyűjtött be az első két versenyen. Az amerikai csapat teljesen más utat választott, mint az F1 többi kiscsapata: a szabályok adta keretek között a lehető legtöbb alkatrészt vásárolja be a Ferraritól, és csak az igazán szükségeseket gyártja le magának. Ez a hozzáállás nem mindenkinek tetszik a rajtrácson, ám Horner szerint az F1-nek szüksége van erős csapatokra, függetlenül attól, honnan szerzik be az autó elemeit.

„Őszintén szólva szerintem nem egy rossz dolog” – nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke. „Csak azt bizonyítja, hogy 600 fős személyzet és 200 millió eurós költségvetés nélkül is lehet versenyképesnek lenni. Figyelembe véve a többi csapat problémáit, habár mindig is hangoztatni fogják, hogy ez a hozzáállás ellenkezik az F1 DNS-ével, sokkal jobb, ha kiélezett verseny zajlik és a Grosjeanhoz hasonló versenyzők megkapják a lehetőséget, mint ha csak a mezőny végén kullognának.”

Horner szemtanúja volt annak, ahogy a Haas és Grosjean a pályán elment saját pilótái mellett, ám nem volt meglepve.

„Gyorsak voltak” – ismerte be. „A stratégiájuk nagyon jól működött. Agresszívek voltak: szuperlágyak és három kiállás. Remek kis autó; a tavalyi Ferrari még mindig egész jól tartja magát.”

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke tisztában van a csapatát ért kritikákkal, ám attól nem tart, hogy a többiek kihasználva a politikai ráhatásukat akadályoznák a Haast.

„Először is mindenkinek saját magával kell foglalkoznia a kritizálás helyett; miért vannak ott, ahol” – mondta Steiner. „A szabályok mindenki számára ugyanazok. Nem csináltunk semmi olyasmit, amit mások ne tehettek volna meg, így teljesen nyugodt a lelkiismeretem. Mindenki tudta, mit fogunk csinálni, még ha nem is erre számítottak. Most pedig mindenki meglepődött, mondván, hogy ’wow, ez tényleg megtörtént’. Néha csak túl kell lépni a dolgokon. Nem aggódom a kritikák miatt; az emberek mindig csak kritizálnak. Inkább kritizáljanak minket a sikereinkért, mint hogy sajnáljanak a szerencsétledésünkért.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!