f1

2016.04.05. 07:22

Már az sem biztos, hogy a Sauber eljut a Kínai Nagydíjra!

Nagy bajban a svájci csapat, ráadásul Nasr szerint szörnyű vezetni az autójukat

Vámosi Péter

Fotó: Sauber Motorsport AG

A 2016-os Forma-1-es világbajnokság elején úgy állunk, hogy a Sauber csapat a túlélésért küzd, és akár ki is hagyhatják a soron következő Kínai Nagydíjat. Ugyan a svájciak rendezték a tartozásukat februárban az alkalmazottaik felé, de továbbra is nyilvánvaló az, hogy problémáik vannak. Boxutcai pletykák szerint a Sauber kálváriája akár a hetekben véget érhet, még mielőtt Shanghai felé veszik az irányt.

A csapat résztulajdonos vezetője Monisha Kaltenborn ott sem volt Bahreinben, a találgatások szerint feltehetőleg Hinwilben maradt, hogy azonnal rendezze a csapat pénzügyi gondjait. A Speed Week nem is köntörfalaz: "Nem titok az, hogy bajban van a Forma-1 negyedik legrégebbi csapata." Kaltenborn a múlt héten még ehhez az állásponthoz ragaszkodott: "Nem véleményezzük a pénzügyeinkről szóló pletykákat, és továbbra is így fogunk dolgozni, a bérek késedelme pedig egyszeri alkalom volt, ami valóban sajnálatos a részünkről. Elég szerencsétlenül alakultak a körülmények, de ilyen nem történhet meg többé."

Kaltenborn egyike a Forma-1 kritikusainak, a bevételek elosztását illetően, amelyik inkább a legnagyobb és a legsikeresebb csapatokat segíti, erről így beszélt legutóbb: "Megpróbálhatod elmagyarázni ugyan az embereknek hogy miképp alakulnak a Forma-1 bevételei, és látható, hogy ez egyébként évről-évre növekedik az elmúlt években. Mégis annyi csapatnak vannak problémái, hogy ez a rendszer biztosan nem jó. Valami alapvetően hibás ebben az elosztási rendszerben."

A Financial Times jelentése szerint ráadásul folyamatosan csökken a szponzorációs kedv is a királykategóriában. A Forma-1 szponzorációs guruja, Zak Brown így látja a helyzetet: "Szerintem az egyik legnagyobb gondot a költségek jelentik, ez az alapja sok más problémának is. Van egy olyan iparágunk, ahol gyakorlatilag "felrobbantak" a költségek, és együttesen sem tudjuk ezt összegyűjteni és kontroll alatt tartani."

A pályán sem állnak jelenleg a helyzet magaslatán, a Banco do Brasil által támogatott Felipe Nasr gyakorlatilag a Sauber jelenlegi legnagyobb támogatója és Bahreinben a versenyen ki is akadt, lehetett hallani a csapatrádión is. "Ezt az autót szörnyű vezetni! Egyértelműen problémáink vannak az autóval. Tényleg nagyon ki kell elemezzünk mindent, mielőtt Kínába megyünk..."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!