f1

2016.05.14. 11:23

A Hondának nem lehetnek vásárlói, amíg a McLaren bajnok nem lesz

Ron Dennis élni fog vétójogával, ha a Hondához más csapatok is bejelentkeznének motorért.

Kovács Noémi

Fotó: McLaren

A 2017-től érvénybe lépő szabályok értelmében, ha valamely csapat motorbeszállító nélkül maradna, akkor az FIA a legkevesebb ügyféllel rendelkező gyártót kötelezheti a pórul járt istálló ellátására. Jelen állás szerint a Hondának csupán egyetlen alakulatot kell ellátnia erőforrásaival, mégpedig a McLarent, így értelemszerűen ha valaki motorra szorulna, a szabályok alapján a Hondára esne az FIA választása.

Azonban a helyzetet kissé megbonyolítja az a vétójog, ami a japánok és a brit istálló által aláírt szerződésben Dennisnek lehetőséget biztosít arra, hogy megakadályozza a Honda más partnerekkel való szerződéskötését. A hírek szerint már a Toro Rosso és a Force India is kopogtatott a japán gyár ajtaján egy lehetséges együttműködésben bízva, azonban Dennis addig nem fog zöld utat engedni semmiféle megállapodásnak, amíg a McLaren ismét bajnok nem lesz.

"Amennyiben világbajnokságokat akarunk nyerni - igen, így többes számban - ami abszolút a céljaink között szerepel, akkor olyan gyártóval kell együttműködnünk, akivel vállt vállnak vetve dolgozhatunk és a teljes figyelmét élvezzük. És miután ennek a kölcsönösen lojális egyezségnek az előnyei  elkezdenek megmutatkozni a pályán aratott sikerek formájában, akkor lehet elkezdeni más csapatokat is ellátni, előtte nem." - kezdte az F1 Racingnek adott interjút a wokingiak első embere.

"Mi a McLarennél valóban jó Forma-1-es polgárok kívánunk lenni, ahogy mindig is azok voltunk, azonban az ilyen önzetlen viselkedés szembemegy a tisztességes, gyakorlatias és ésszerű üzleti gyakorlattal. Úgyhogy először érjünk el arra a pontra, hogy megnyerjük a világbajnokságot, utána pedig elkezdhetünk gondolkodni mások ellátásáról." - tette hozzá Dennis.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!