f1

2016.06.11. 09:20

Felemás érzések a Ferrarinál

Míg Sebastian Vettel tökéletesen elégedett a Ferrari fejlesztéseivel, Kimi Räikkönen kissé eltévedt.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Scuderia Ferrari

A Ferrari új felfüggesztéssel és turbóval érkezett Montréalba, amelyek Vettel szerint „a vártaknak megfelelően működnek” – ezt bizonyítandó a német 0.257 másodpercre közelítette meg Lewis Hamiltont a pénteki második szabadedzésen egy olyan pályán, ahol a motorerő sokat számít. Az áprilisi Kínai Nagydíj második szabadedzése óta – ahol a Ferrari 1-2-ben végzett – ez volt a legszorosabb szabadedzés a két csapat között.

„Összességében jól működik az autó” – foglalta össze a pénteket Vettel. „Semmi probléma nincs, a fejlesztések, amiket idehoztunk, úgy működnek, ahogy arra számítani lehetett. Ez mindenképpen remek hír. Az autó mindig mozgékony itt, elég keményen megy át a rázóköveken. Persze vannak dolgok, amiben javítanunk és dolgoznunk kell még; a lehető legjobbat kell kihoznunk magunkból, hogy ez mire elég, majd kiderül, de minél közelebb tudunk lenni már péntektől kezdve, annál jobb.”

A négyszeres világbajnok nem elégedne meg azzal, ha csupán beférkőzne a két Mercedes közé.

„Ideális esetben nem szétválasztom, hanem megelőzöm őket” – fűzte hozzá. „Szerintem nagyon gyorsak lesznek, habár ez nem valami nagy meglepetés – ez egy olyan pálya, ami jól fekszik nekik, és az elmúlt években mindig nagyon erősek voltak itt.”

Hamiltonnak szintén szemet szúrt az olasz istálló eddigi formája.

„A Ferrarik nagyon gyorsnak tűnnek” – jegyezte meg a regnáló világbajnok. „Új turbót hoztak ide, ezzel pedig nagyon sokat gyorsultak az egyeneseken. Hogy ennek kipróbálására feltekerték-e teljesen a motort, azt nem tudom – feltételezem, igen, de majd az időmérőn kiderül. Gyorsak lesznek, ahogy a Red Bull is, de különösen a Ferrariban érzem, hogy nagyon közel kerülhetnek hozzánk. Remélhetőleg lesz egy jó kis versenyünk.”

Ezekkel a véleményekkel ellentétben Räikkönen és az SF16-H nem teljesen értették meg egymást: a finn mindössze a nyolcadik helyen zárta a pénteki második szabadedzést.

„Messze voltunk az ideálistól” – vallotta be Räikkönen. „Nem tudtunk dűlőre jutni az autó viselkedésével. Nyilván javítani akarunk az autó kezelhetőségén, de ez nem sikerült. Ez egyike volt azoknak a napoknak, amikor a dolgok folyton változnak, és semmi sem úgy működik, ahogy reméled. Rengeteg dolgot kipróbáltunk, és ezek közül a megfelelőeket kell kiválasztanunk a hétvége további szakaszára.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!