f1

2016.06.17. 08:52

Hamilton: Az F1-es szimulátorok nem jobbak, mint a számítógépes játékok

Lewis Hamilton szerint egy sima számítógépes játékkal ugyan annyit tud tanulni az F1-es pályákról, mintha a Mercedes szimulátorát használná.

Kmett Fanni

Fotó: Tóth Zsombor

Forma-1-es szimulátoroknak manapság igen fontos szerepük van, mivel a pályán tesztelés szabályain szigorítottak.

A Mercedes másik versenyzője, Nico Rosberg nem rég azt nyilatkozta, hogy a szimuláció a bakui pályáról elég furcsa, Hamilton is csak 8 kört teljesített a szimulátorban a versenyhétvége előtt, az eszköz korlátozottságai miatt.

„Nem igazán szoktam vezetni a szimulátort, mert nem a legjobb. Azon dolgozunk, hogy még jobbá tegyük.” - mondta Hamilton. „Nem töltök sok időt szimulátorozással. Mikor a McLarennél voltam akkor túl sokat használtuk.”

„Akár költhetnék £100-ot videó játékra, azzal ugyanannyit tudnék tanulni.”

Hamilton elmondása szerint a szimulátor nagyobb segítséget nyújt a mérnököknek, mint a pilótáknak, mert a vezetés közbeni érzéseket egy szimulátorral nem lehet reprodukálni.

„Van különbség aközött, hogy egy szimulátort vezetsz-e vagy egy igazi autót – nincsenek érzéseid a szimulátornál.”„Amikor beszállok a szimulátorba át kell állítsam magam hozzá, míg az autónál ez nem így van. Ott csak vezetsz és kész. Mikor beszállsz a szimulátorba, hozzá kell igazítanod az érzékeidet, mert nem ugyanazok a mozdulatok, nincsenek ott ugyanazok a huplik."

„Hétvégén vezetsz egy pályán, aztán hétfőn mikor beülsz a szimulátorba, hogy ugyan azon a helyen próbálj meg teljesíteni, már nem ugyanolyanok a huplik, a rázókövek és a sebesség. Fizikálisan nem is érzed az autó gyorsaságát.”

„A mérnökeink többet tudnak tanulni az üzemanyag és az energiafelhasználásról illetve aerodinamikáról a szimulátor segítségével."

Az is kiderült, hogy Hamilton nem járja már be a pályát mérnökeivel a verseny előtt, amit a többi F1-es csapat rendszeresen megtesz az egyes hétvégék alatt.

„A Formula Renault óta mindig körbejártam a pályát, de már a harmadik vagy negyedik évem az F1-ben, hogy nem teszem, és nem változtat ez semmit a versenyen nyújtott teljesítményemen. 2010 óta nem sétáltam körbe egyik pályát sem. Lehet, hogy másoknak segít, de nekem nem.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!