f1

2016.06.13. 10:02

Vettel, Hamilton és az öngyilkos sirályok

Sebastian Vettel sirályokkal és stratégiai kérdésekkel tarkított rögtönzött interjút készített Lewis Hamiltonnal .

Gyimesi Brigitta

Fotó: Mercedes AMG Petronas

Már rögtön a futam után hallhattuk, ahogy Vettel valamiféle sirályokról magyarázott Hamiltonnak, nem sokkal a verseny után pedig a háttértörténetet is megtudhattuk. Miközben vezette a versenyt az első etapban, a német pilóta elfékezte az első kanyart – hogy ne csattanjon bele néhány ott ácsorgó madárba. Az eset annyira megrázta Vettelt, hogy még Hamilton és a Sky Sports F1 interjúját is megtorpedózta, hogy elmesélje traumáját.

„A virtuális safety car előtti körben éppen az egyes kanyarba érkeztem meg, amikor észrevettem ezt az idióta sirálypárt” – mesélte a négyszeres világbajnok. „Csak ücsörögtek ott, teljesen nyugodtan, én pedig hatalmas tempóval érkezek; ráadásul az én autóm piros, könnyű meglátni, nem olvad be annyira, mint a tied [mutat Hamiltonra]. Biztos vagyok benne, hogy nem egy sima galamb volt, hanem sirály – láttam a csőrén. Nem tudom, hogy hívták őket, de csak ott voltak. A versenyem legrosszabb pillanata volt.”

Vettel ezalatt folyamatosan arra kérlelte a skyosokat, keressék és mutassák meg az incidenst, nehogy azzal vádolják meg, hogy csak „versenyzői kifogásokat keres”. Miközben a riporterek szinte körről körre végignézték a versenyt, Vettel megragadta az alkalmat, hogy Hamiltont szinte állatkínzással vádolja („nem lassított le az állatok előtt”) és a stratégiájáról faggassa – pontosabban arról, hogy az elejétől fogva egykiállásossal terveztek-e.

„Két kiállást akartunk” – vallotta be Hamilton. „Az volt az A-terv.”

Vettel bölcsen bólogatva elárulta a riportereknek, hogy a riválisok mindig ellentétes stratégiát követnek. Hamiltonnál ez azonban nem volt egyértelmű.

„Mondták nekem, hogy B-terv” – mesélte a brit. „Én pedig visszakérdeztem: Milyen B-terv?! Nem emlékszem, ez mit takar!”

A Sky közben megtalálta Vettel madarait, amit le is vetítettek a német megnyugtatására.

„Látjátok, két sirály!” – élénkült fel Vettel. „Annyira a kanyarcsúcspontra fókuszáltam, hogy elfékeztem magam. Mindig figyelj oda az állatokra! Játsszátok le újra... látjátok, hogy végig ottmaradtak? Ez az, ami igazán felbosszantott. Százvalamennyivel mentem, ezek pedig csak úgy ottmaradnak! Ha sikerülne elkapnotok ezt a két sirályt, bebizonyíthatnátok az ellenkezőjét annak, amit eddig a történelem kiderített a sirályokról.”

" target="_blank"">ÍME a videó az incidensről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!