f1

2016.10.04. 09:17

Túltolták az ausztrál rajongók az ünneplést Malájziában

Majdnem pőrén ment a buli, a helyi hatóságok 4 napra bezárták őket

Vámosi Péter

Fotó: Clive Mason/Getty Images/Red Bull Content Pool

Akár a klasszikussá vált Másnaposok című film következő részébe is beférne a következő sztori: miközben a Maláj Nagydíj nyertese Daniel Ricciardo mindenkit a cipőjéből itatott a dobogón aki épp arra járt, ausztrál rajongók egy csoportja az ünneplés hevében egy szál alsónadrágra vetkőzött, és úgy ünnepeltek. Már ez is nyilván kiverte a biztosítékot a helyi hatóságoknál, a helyzetüket azonban súlyosbítja az, hogy maláj zászlós fürdőnadrágban követték el a balhét. A csoport egyik munkatársa ráadásul az ausztrál védelmi minisztérium alkalmazottja, Christopher Pyne. A kilenc férfira feltehetően kiutasítás vár majd az országból. A 25 és 29 éves letartóztatottak egy ausztrál zászlót is tartottak maguk fölé, miközben utánozták kedvencüket, és egymás cipőiből ittak alkoholt.

Az ausztrál minisztérium szóvivője egyelőre óvatosan nyilatkozott a Daily Mail Australianak kedden: "Addig amíg nem kapunk tisztább képet arról, hogy mi zajlik éppen, nem lenne bölcs dolog bármiről is beszélni ezzel kapcsolatban."

Sepang rendőrfőnöke Abdul Aziz Ali ugyanakkor nem is akkora meglepetésként elárulta, hogy az érintett társaság részeg volt, amikor az incidens történt. Jelenleg is őrizetben vannak egy maláj börtönben, és várhatóan négy napot vesz igénybe az majd, hogy eldöntsék, hogy mi lesz az urak további sorsa. "A vizsgálati fogság után a helyettes államügyész fog dönteni az ezt követő intézkedésekről. Nyilvános illetlenség szándékos sértésével vádoljuk őket, amely alkalmas a nyugalom megzavarására, illetve a nemzeti zászlóval szembeni tiszteletlenséggel. Amennyiben nem lesz vádemelés, visszadeportáljuk őket Ausztráliába." - árulta el a következményeket Abdul Aziz.

Ahogy az látható is, az eset akkor történt, amikor a perthi származású Ricciardo nyert, és már a hagyományosnak mondható "cipős pezsgőzést" kezdeményezte a dobogón. És amíg több ausztrál is viccesnek tartja azt, hogy rohangálnak félmeztelenül, egyértelműen látszik, hogy az eset nem nyerte el a helyiek és a malájziai hatóságok tetszését.

A Sepang International Circuit vezetője, Datuk Razlan Razali elárulta, hogy szerinte is a férfiak megérdemlik, hogy bezárták és vizsgálják őket, és hogy intézkedéseket foganatosítottak ellenük. "Az eset világosan megmutatta, hogy nem tisztelnek minket malájokat, és ez buta viselkedés volt a külföldiek részéről, akik nem vették figyelembe a kulturális érzékenységünket, és semmi megbecsülést nem mutatnak irányunkba. A saját országukat is kellemetlen helyzetbe hozták, Ausztrália neve most rosszul cseng." - kelt ki magából a pálya igazgatója is.

A maláj közösségi médiában is teljesen elfogadhatatlannak tartják az ausztrálok viselkedését. "Szégyelljék magukat az ausztrálok, amiért ezt tették. Minősíthetetlen." - írta valaki a Twitteren. Más a facebookon: "Ez egy olyan üzenet, hogy ők az ausztrálok, és hogy azt csinálnak az országunkban, amit csak akarnak. Most azonban egy másféle üzenetet kell hogy kapjanak tőlünk. Egy kis összegű bírság ide már kevés lesz." Egy másik kommentelő szerint: "Malájzia nem áll készen arra, hogy a zászlójukat fürdőnadrágon lássák viszont. Ezek az ausztrálok nincsenek tudatában annak, hogy itt ilyesmi nem szokás."

Az Ausztrál Kereskedelmi és Külügyminisztérium konzulátusa segítséget nyújt a bajba jutott illetőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!