f1

2016.11.27. 13:11

A csapatok elfogadták a Safety Car utáni álló rajtos tervet

A Forma-1-es csapatok vezetői megegyeztek abban, hogy minden Safety Car után álló rajt fog következik – annak ellenére, hogy ezt az ötletet 2015-ben elvetették.

Hegedűs Dávid

Fotó: Tóth Zsombor

Ezt az egyezséget Bernie Ecclestone jelentette be pénteken, azzal indokolta a döntést, hogy a csapatvezetők egyet értenek abban, hogy valahogy növelni kell az izgalmakat.

A szezon elején módosították a szabályokat, mert akkor egy hosszú listát adott ki Charlie Whiting arról, hogy milyen területeken kellene finomítani.

A legtöbb szabály nem változott, így voltak viták a vezetők között, hiszen legutoljára sem tudtak egyezségre jutni.

Az általános vélekedés az volt, hogy a futamokon kellene változtatni, azon belül a rajtokon, mert sokaknál az a verseny legizgalmasabb pontja, sok helycsere történik ekkor.

A legfontosabb indok ez ellen az az, hogy a verseny során egyre több gumitörmelék lenne az ideális ív mellett, ami sokkal nehezebbé tenné az onnan rajtolók dolgát.

Hasonló a helyzet vizes pályán, a mezőny egyik fele szárazabb a másik fele nedvesebb ívről rajtolhatna.

Ezen felül a gumik állapota és élettartama is befolyásolhatja a rajtokat.

Azt már beleírták a 2017-es szabálykönyvbe, hogy ha a rajtnál vizes a pálya, akkor pár biztonsági autós kör után visszaállnának a rajtrácsra.

Ecclestone másik ötletét, hogy jövőre kétszer 40 perces futamok legyenek, elutasították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!