f1

2015.11.15. 21:05

Massát diszkvalifikálták

Technikai szabálysértés miatt Felipe Massát kizárták a Brazil Nagydíjról.

Gyimesi Brigitta

Fotó: Glenn Dunbar/Williams F1 Team

A nemrégi szabályváltoztatásoknak megfelelően a brazil futam rajtja előtt öt perccel megmérték néhány véletlenszerűen kiválasztott autó gumihőmérsékletét. Massa Williamsének jobb hátsóján 137 °C-ot mértek – ez a Pirelli által megengedett 110 °C-nál 27-tel magasabb; a guminyomás pedig 20,6 psi volt, 0,1-gyel a kezdőnyomás minimális értéke fölött. Az esetet Jo Bauer, az FIA egyik technikai szakembere jelentette a stewardoknak, akik a Williams képviselőivel való megbeszélést követően az egyértelmű szabálysértés mellett döntöttek. A kizárással Massa elvesztette a nyolcadik helyét, amelyet Romain Grosjean örökölt meg, az utolsó pontszerző helyre pedig Pastor Maldonado került, ám a Williams azonnal fellebbezett az ítélet ellen.

Az FIA hivatalos magyarázó közleményében az alábbiak olvashatók:

„A jobb hátsó abroncs hőmérséklete az FIA TD/029-15-ös számú technikai direktívájának megfelelően lett megmérve, amely az abroncsok minimális kezdőnyomását és a gumimelegítő paplanok alatt mért maximális hőmérsékletét szabályozza. A csapat megsértette az FIA Formula-1 technikai és sportszabályzatát, az FIA nemzetközi sportkódexét és a hivatalos abroncsszállító által a versenyhétvégét megelőzően kiadott előírásokat.”

A diszkvalifikáció csak hab volt Massa amúgyis pocsék hazai futamának tortáján. A kétszeres Brazil Nagydíj-győztes nem tudott magyarázattal szolgálni szombati tempóhiányára, amely a futam alatt is megmaradt, miközben csapattársa, Valtteri Bottas az ötödik helyen végzett.

„A tempóm az egész hétvégén katasztrofális volt” – mondta Massa. „Fogalmam sincs, miért, de minden egyes szakaszban szenvedtem – szabadedzéseken, időmérőn, futamon egyaránt. Általában ez az egyik legjobb futamom az évben, mindig versenyképes vagyok ezen a pályán, így nem értem, most miért alakult így; egyszerűen semmi sem működött a hétvégén, különösen a versenyen. Nyolcadik helyről rajtoltam és ott is értem célba. Az autó nem hiszem, hogy képes lett volna odaérni a dobogóra, ám néhány pozíciót javíthattunk volna.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!