Vb2022

2022.11.23. 16:13

Bravúrgyőzelem a japánoktól - Németország minden helyzetet kihagyott - fotók

A labdarúgó-­világbajnokság E csoportjának első mérkőzésén Németország sokkoló vereséget szenvedett Japántól.

Tóth Gábor

A japán Nagatomo Juto (b) leshelyzetből szerzett érvénytelen gólja a német Manuel Neuer (j) kapujában a katari labdarúgó-világbajnokság első fordulójában, a E csoportban játszott Németország-Japán mérkőzésen

Fotó: MTI/AP/Petr Josek

Németország–Japán 1-2 (1-0). Doha, Khalifa Nemzetközi Stadion, világbajnoki labdarúgó-mérkőzés, E csoport, 1. forduló, vezette: Barton (salvadori).

Németország: Neuer – Süle, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum – Kimmich, Gündogan (Goretzk, 67.) – Gnabry (Moukoko, 90.), Müller (Hofmann, 67.), Musiala (Götze, 79.) – Havertz (Fullkrug, 79.). Szövetségi kapitány: Hansi Flick.

Japán: Gonda – Sakai (Minamino, 75.), Itakura, Yoshida, Nagatomo (Mitoma, 57.) – Endo, Tanaka (Doan, 71.) – Ito, Kamada, Kubo (Tomiyasu, 46.) – Maeda (Asano, 57.). Szövetségi kapitány: Hajime Moriyasu.

Gólszerzők: Gündogan (33. – 11-esből), ill. Doan (75.)., Asano (83.).

„Ismerős” csapatok csaptak össze, hiszen a japán keret jelentős része Németországban futballozik. Erős tempóban kezdett Németország, kapujához szegezte ellenfelét. Tempósan, agresszívan futballozott, néhány passzból gyorsan felért kapu elé. Sorjáztak a német helyzetek, de a gól csak nem akart összejönni. Végül sikerült feltörni a japán reteszt, Gündogan 11-esből volt eredményes (1-0). Az első félidőt német gól zárta – amit les miatt érvénytelenítettek.

Fordulás után sem változott a játék képe, de a japán kapus, Gonda parádés formában védett, ha pedig rajta túljutott a labda, a kapufa segítette ki – mint Gündogan lövésénél. És a kihagyott ziccerekért járt a büntetés: egy kósza japán ellentámadás végén Neuer védett, a kiperdülő labdára érkezett Doan, aki az ötösről a kapuba bombázott (1-1). Japán felpörgött, így a hajrá izgalmasra sikeredett, mindkét csapat a győzelemért hajtott. És jött a hidegzuhany a németek számára: egy előrevágott szabadrúgásból vezetett kontrát Japán, és Asano góllal zárta szép egyéni alakítását, parádés labdaátvétel után közelről bombázott a rövid felsőbe (1-2). Még a hosszabbításban is akadtak komoly német helyzetek, de mind kimaradt.

Katasztrofális helyzetkihasználása miatt egy agyonnyert meccset bukott el Németország.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!