Vb2022

2022.11.23. 19:08

Gálameccsel mutatkozott be a spanyol válogatott

A labdarúgó-­világbajnokság E csoportjának első fordulójában a roppant magabiztos, gólerős Spanyolország elgázolta Costa Ricát.

Tóth Gábor

Spanyolország–Costa Rica 7-0 (3-0). Doha, Al Thumama Stadion, világbajnoki labdarúgó-mérkőzés, E csoport, 1. forduló, vezette: Mohamed M. (egyesült arab emírségekbeli).

Spanyolország: Simon – Azpilicueta, Rodri, Laporte, Alba (Balde, 64.) – Busquets (Koke, 64.) – Gavi, Pedri (Soler, 57.) – Torres (Morata, 57.), Asensio (Williams, 69.), Olmo. Szövetségi kapitány: Luis Enrique.

Costa Rica: Navas – Martinez (Watson, 46.), Duarte, Calvo, Ovideo (Matarrita, 82.) – Fuller Spence, Borges (Aguilera, 72.), Tejeda, Bennette (Ruiz, 61.) – Campbell, Contreras (Zamora, 61.). Szövetségi kapitány: Luis Suarez.

Gólszerzék: Olmo (11.), Asensio (21.), Torres (31. – 11-esből, 54.), Gavi (74.), Soler (90.), Morat (90+3).

A lényegesen jobb erőt képviselő spanyol csapat az elsőperctől óriási mezőnyfölényben, labdabirtoklási fölényben futballozott. És – ellentétben például a német, vagy az argentin válogatottal – rendben volt a helyzetkihasználása is. Először a parádés labdaátvétel után kilépő Dani Olmo emelte át közelről a kifutó kapust (1-0), majd Alba balról belőtt passzát továbbította kapásból a kapuba az érkező Asensio középről, 10 méterről. Aztán az Alba által kiharcolt büntetőt értékesítette higgadtan Ferran Torres (3-0). A spanyolok könnyedén futballoztak, de így is akkor kerültek helyzetbe, amikor akartak.

Fordulás után is nyomasztó volt a spanyolok fölénye – és potyogtak tovább a gólok. Torres második találatával egy sorozatos védelmi hibát büntetett (4-0), míg a második hullámban érkező Gavi Morata balról visszaemelt, lehulló labdáját perdítette kapásból, jobb külsővel a bal alsó sarokba középről, 12 méterről (5-0). Soler a kapusról kipattanó labdát belsőzte okosan a hálóba (6-0), Morata pedig egy végletekig kijátszott ziccert zárt góllal (7-0). A két csapat nem volt egy súlycsoportban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!