Vb2022

2022.12.10. 22:30

Az angolok búcsúztatásával négy között a címvédő franciák

A labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében a címvédő Franciaország nagy csatában gyűrte le Angliát.

MTI

Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

Anglia–Franciaország 1-2 (0-1). Al-Hor, al-Bajt Stadion, 68 895 néző, világbajnoki labdarúgó-mérkőzés, vezette: Sampaio (brazil). Anglia: Pickford – Walker, Stones (Grealish, 90+8.), Maguire, Shaw – J. Henderson (Mount, 79.), Rice, Bellingham – Saka (Sterling, 79.), Kane, Foden (Rashford, 85.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate. Franciaország: Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernandez – Tchouaméni, Rabiot – O. Dembélé (Coman, 79.), Griezmann, Mbappé – Giroud. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps. Gólszerző: Kane (54. – 11-esből), ill. Tchouaméni (17.), Giroud (78.). 

Hajtós, harcos meccset vívtak a felek – kiegyenlített csatát láthattak a szurkolók. A franciák szereztek vezetést: Griezmann készítette le a labdát a második hullámban érkező Tchouaméninek, aki középről, 20 méterről lőtte ki a jobb alsó sarkot – Pickford talán védhetett volna (0-1). A folytatásban az angolok vették át az irányítást, több helyzetet is kidolgoztak, sőt, a játékvezető elfelejtett megadni a számukra egy jogosnak tűnő 11- est – Upamecano akasztotta Kane-t, de a VAR-szoba sem jelzett. Fordulás után is maradt az angol mezőnyfölény, ami góllá érett: Tchouaméni a 16-oson belül felvágta Sakát, Kane pedig biztosan értékesítette a 11-est (1-1). Magasabb fokozatba kapcsoltak a franciák is, és kiegyenlítettek: Griezmann adott be balról, a rövidre érkezett Giroud, és fejjel a kapuba csúsztatott (1-2). Az angolok minden mindegy alapon megnyomták a hajrát, és a 80. percben óriási lehetőséghez jutottak: a 80. percben Mountot öklelte fel Hernandez, a bíró ismét továbbot intett, majd a VAR segítségével már megadta a második 11- est is Anglia javára – a büntetőt azonban Kane csúnyán fölé vágta. A több mint nyolcperces hosszabbításban pedig már nem tudott gólt szerezni Anglia. Az angol válogatott jól futballozott, megszorongatta – talán meg is lepte – esélyesebb ellenfelét, de a franciák jobban sáfárkodtak a helyzeteikkel és nem érdemtelenül jutottak tovább. Ezzel kialakult az elődöntő párosítása: kedden Argentína– Horvátország-, szerdán pedig Franciaország–Marokkó-mérkőzéseket rendeznek – mindkét összecsapás 20 órakor kezdődik. A papírforma argentin és francia győzelmet ígér – de Horvátország és Marokkó is bizonyította már a vb-n, hogy képes meglepetésre.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!