Foci

2009.06.04. 08:15

A szombathelyi kapus újra a Bundesliga I-ben szeretne védeni

Berlin - A Haladás egykori hálóőre, Király Gábor három évre a másodosztályú német labdarúgó-bajnokságban szereplő 1860 München együtteséhez szerződött.

Tóth Gábor

A 33 éves hálóőrt most nyárig az angol másodosztályú Burnley gárdájához kötötte szerződés, ám a tavasszal már kölcsönben a német élvonalban szereplő Leverkusen cserekapusa volt - bajnokin nem lépett pályára. A Burnley feljutott a Premier League-be, a klub nem hosszabbította meg a szombathelyi focista lejáró szerződését, így szabadon igazolhatóvá vált. A 70-szeres válogatott labdarúgó a Bundesliga II-ben szereplő 1860 Münchenben folytatja a pályafutását.

- Több klub is érdeklődött irántam, a Bundesliga élvonalából kettő is - tudtuk meg Király Gábortól. - A nevüket azonban a megállapodásoknak megfelelően nem árulhatom el. Alaposan megfontoltam a döntésemet, egyszerűen el kellett fogadnom a müncheniek ajánlatát. A München már a télen is érdeklődött irántam, jól ismerem a sportigazgatót, és az edzővel is többször beszéltem - mindketten nagyon ragaszkodtak hozzám. Továbbá korrekt, három évre szóló szerződést kaptam, valamint ígéretet, hogy labdarúgó-pályafutásom befejzése után munkát kapok a klubnál. Anyagi gondok nincsenek Münchenben, a körülmények egészen kiválóak - az Allianz Arenát talán nem kell bemutatnom a futball kedvelőinek. Ráadásul olyan célok vannak, amiért érdemes küzdeni: a klub jövőre vissza akar jutni a Bundesliga I-be.

- Az elmúlt időszakban a Burnley-nél és a Leverkusennél is cserekapus volt. Münchenben milyen szerepet szánnak önnek?

- Nem a padra szerződöm. Ugyanakkor a profi futballban semmit nem adnak ingyen - bizonyára meg kell küzdenem az egyes mezért. Az elmúlt fél évben igyekeztem feltöltődni a Leverkusennél. Próbáltam visszaállni a német ritmusra, stílusra, remélem, hogy sikerült. Nem is olyan régen egykori kapuskollégám, jó barátom, Petry Zsolt, a válogatott kapusedzője járt Leverkusenben, beszélt az edzőimmel, és megtekintett néhány edzést - elégedetten nyilatkozott a formámról.

- Nem vágyik vissza Angliába?

- Az angol futballközeg egészen fantasztikus, örülök, hogy megtapasztalhattam, hiszen négy és fél évig játszhattam a szigetországban. Ugyanakkor az angol futballnak is vannak árnyoldalai, abban is részem volt. Nekem most újra kell építenem a karrieremet, és erre Németország a legalkalmasabb. Egészséges vagyok, sikerre éhes, futballozni szeretnék.

- Mire lehet képes az 1860 München?

- A klub komolyan gondolja a feljutást. Tudom, hogy kikkel szeretne erősíteni, hamarosan ütős neveket hoznak nyilvánosságra. A tervezett keret szerintem elérheti a kitűzött célt, a Bundesliga I-et. Ugyanakkor minden idők egyik legerősebb bajnoksága kezdődik az ősszel a német másodosztályban: olyan riválisaink lesznek, mint például a Kaiserslautern, a Karlsruhe, a Cottbus, a Bielefeld, a Duisburg, vagy éppen az Union Berlin. Még át kell esnem egy-két orvosi rutinvizsgálaton, aztán a napokban aláírom a szerződésemet. Június végén csatlakozom a csapathoz, aztán kezdődik a munka. Mindenesetre én készen állok a kihívásokra.

A Rohonci úton nevelkedett kapus korábban a Hertha, a Crystal Palace, a West Ham United, az Aston Villa, a Burnley és a Bayer Leverkusan alkalmazásában állt. A legnagyobb sikereket a Her-tha Berlin gárdájával érte el, 1997-2004 között 198 alkalommal lépett pályára, szerzett egy bronzérmet, és 10 mérkőzésen szerepelhetett a Bajnokok Ligájában. A 70-szeres válogatott kapust négyszer (1998, 1999, 2000, 2001) választották magyar aranylabdásnak. A München az idei 18 csapatos Bundesliga II-t csupán a 12. helyen zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!