Foci

2009.11.03. 13:29

BL: Milan-Real Madrid a keddi slágermeccs

A labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblás csoportkörének keddi programjában szereplők közül három együttes - a francia Girondins Bordeaux, s két angol, a Manchester United és a Chelsea - is biztossá teheti továbbjutását a legjobb 16 közé

MTI

Az MU, a Chelsea és a Bordeaux már kedden továbbjuthat

A "hármak" esélyei mindazonáltal távolról sem egyformák, hiszen például a Bordeaux-nak az A csoportban a továbblépés időnek előtti kiharcolásához a Bayern München vendégeként kellene győznie, ami több szempontból sem tetszik egyszerűnek. Odahaza eleve nagy küzdelemben született meg a franciák 2-1-es sikere, amellett a Girondins (nyugat)német csapatokkal idegenben vívott eddigi összesen hét európai kupameccse közül csupán egyet nyert meg. Igaz, a Bayernnek se nagyon ment a francia együttesekkel szemben, utolsó három hazai fellépéséből egyet elveszített, kettőn pedig döntetlenre végzett a gallok földjéről érkezett riválisával. Viszont a bajorok ezúttal ünnepi pillanathoz érkeznek el, ami plusz ösztönzést jelenthet a sikerre: kedd este 350. európai kupamérkőzését játssza a müncheni alakulat. Bayern-siker esetén megnyílik az út az előzésre, s az első helyhez a Juventus számára, ehhez azonban az olaszoknak győzniük kell Izraelben, a Maccabi Haifa otthonában. 
A csoport: 1. Girondins Bordeaux 7 pont, 2. Juventus 5, 3. Bayern München 4, 4. Maccabi Haifa 0


A B betűjelű négyesben a Manchester United odahaza, a CSZKA Moszkva elleni győzelemmel máris a 16 közé jut, de a német Wolfsburg és a török Besiktas közötti összecsapás végeredményétől függően akár már döntetlennel is továbbléphet. Az angol együttes mindenesetre már az október 21-i "odavágón" sem bízta a dolgot a véletlenre, merthogy az orosz fővárosban nyert 1-0-ra. Amellett a statisztika is a szigetországi gárda mellett szól, hiszen utolsó hét Bajnokok Ligája-meccséből hatot győzelemmel zárt, de hasonlóképpen impozáns adat, hogy legutóbbi 29 találkozója közül is csupán egyet veszített el. 
B csoport: 1. Manchester United 9 pont, 2. Wolfsburg 4, 3. CSZKA Moszkva 3, 4. Besiktas 1


A D csoportban a Chelsea az MU-hoz hasonlóképpen jó helyzetben van, amennyiben a londoni Kékek is a 16-os mezőny tagjává válnak, ha legyűrik kedden az Atlético Madridot. Erre minden lehetőségük adott, már pusztán azért is, mert a formájuk hetek óta egyenletesen kiváló, ráadásul a spanyolokat két hete az angol fővárosban 4-0-ra gázolták le. Az sem mellékes, hogy a Chelsea legutóbbi 5 BL-mérkőzésén összesen egy gólt kapott, miközben a madridi gárda az elmúlt négy "eurofellépésén" egyszer sem talált be vetélytársai kapujába. Vendégvereség esetén a portugál FC Porto beérheti a jelenlegi csoportelsőt, amennyiben mindhárom pontot elorozza ciprusi ellenfele, az APOEL Nicosia otthonából. 
D csoport: 1. FC Chelsea 9 pont, 2. FC Porto 6, 3. APOEL Nicosia 1, 4. Atlético Madrid 1

A C csoport az egyetlen, ahol a keddi játéknap még nem dönthet véglegesen semmiről, annyira szoros a versenyfutás a csapatok között. Viszont lépéselőnyt szerezhet az, amelyik most mindhárom pontot begyűjti. Az AC Milannak madridi kiruccanásán összejött a bravúr, miután október 21-én 3-2-re diadalmaskodott a Real ellen a Santiago Bernabéu Stadionban. Csakhogy a spanyol királyi gárda is képes lehet hasonlóra a San Siróban, vagyis amely együttes győz, 9 pontos lesz, míg a vesztes 6 ponton ragad, s felzárkózhat mellé a kvartett hárompontosainak csatájában eredményesebb gárda. Ez utóbbi az Olympique Marseille lehet, mivel a franciák hazai pályán játszhatnak az FC Zürich ellen, s jobbnak is tűnnek svájci riválisuknál. Bár figyelmeztető lehet a keddi vendéglátók számára, hogy éppenséggel e négyes "kiscsapata" volt az, amely alaposan megtréfálta a Milant, amikor olasz földön verte meg 1-0-ra a talján sztárgárdát. Ám az is tény, hogy a Marseille pedig, amely 150. európai kupamérkőzésére készül, Zürichben győzött 1-0-ra, így még egy döntetlen is meglepetésként hatna.
C csoport: 1. AC Milan 6 pont, 2. Real Madrid 6, 3. Olympique Marseille 3, 4. FC Zürich 3

OLDALTÖRÉS: A szerdai program

     
Négy csapat révbe érhet szerdán

     
Négy csapat révbe érhet szerdán

     
Négy csapat révbe érhet szerdán

Miközben a Debrecen első BL-pontjáért küzd, vendéglátója, az olasz Fiorentina pedig a továbbjutási reményeit életben tartó győzelemért lép pályára az E csoportban, a négyes másik párjában a Liverpool élet-halál harcot fog vívni Lyonban, a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájának szerda esti programjában.

A csoportkör 4. fordulójában tudniillik az Olympique Lyon - a befejező két meccsétől függetlenül - már egy döntetlennel is bekerül a BL legjobb 16 együttese közé, miközben a franciákhoz látogató angol FC Liverpoolnak csakis mindhárom pont megszerzése esetén marad valós esélye a továbbjutásra. Csak hát a helyzet az, hogy szinte minden a házigazdák mellett, s a vendégek ellen szól. Így rögtön az, hogy az Olympique két hete 2-1-re győzni tudott Liverpoolban, amellett az idei BL-sorozatban eddigi valamennyi mérkőzését megnyerte, s 9 ponttal vezeti a kvartettet. 

Ugyanakkor az angol gárda valóságos vesszőfutás szenvedő alanya hosszú hetek óta, a hazai és a nemzetközi sorozatokban egyaránt. A spanyol Rafa Benítez irányította csapat történetének egyik leggyászosabb periódusát éli meg, amelynek részeként az utóbbi öt BL-csatájából csupán egyet tudott megnyerni. Ráadásul Benítez egy csapatra való játékosát kénytelen mellőzni jóideje sérülés, betegség miatt, s most szerdán sem számíthat például legfontosabb futballistájára, a karmester Steven Gerrardra. Másik alapembere, a válogatottal Európa-bajnok honfitárs Fernando Torres viszont - éppen a "kényszergazdálkodás" körülményei közepette - nem úszhatja meg a bevetést, noha nem épült fel teljesen izomsérüléséből. "Vinnünk kell magunkkal Fernandót is, annyira kicsi a választási lehetőségünk" - magyarázta a szükséglépést Benítez, aki tán még sosem volt annyira győzelemre ítélve, mint most. Jobb híján a statisztikába azért belekapaszkodhat, hiszen a Lyon legutóbbi öt hazai meccsén, amelyet angol csapatokkal vívott, egyszer sem nyert, míg a Liverpool utolsó négy franciaországi kirándulását kivétel nélkül győzelemmel zárta.
E csoport: 1. Olympique Lyon 9 pont, 2. Fiorentina 6, 3. Liverpool 3, 4. Debrecen 0
 

Az F csoportban szerdán még semmi sem dől el, a legkiegyensúlyozottabb kvartettben egyformán 4 ponttal áll a címvédő spanyol FC Barcelona, továbbá az ukrán Dinamo Kijev és az orosz Rubin Kazany is, de az utolsó olasz Internazionale sincs messze tőlük az eddigi három döntetlennel gyűjtött három pontjaival. A Barca Kazanyban igyekszik a csorbát kiköszörülni, miután október végén a Rubin a katalánok vendégeként diadalmaskodott 2-1-re, igazi "euroszenzációt" keltve. Amellett a spanyol bajnok éppen 200. európai kupamérkőzését játssza, amit nyilván méltóképpen szeretnének Lionel Messiék megünnepelni. A másik párban, a milánói 2-2 után, nem pusztán az a kérdés, hogy ezúttal felülkerekedik-e valamelyik társulat a másikon, hanem az is, hogy hoznak-e valamilyen kényszerintézkedést a meccsel kapcsolatosan. Tudniillik az Ukrajnában tomboló, s már több halálesettel is járó inlfuenzajárvány közepette még a BL-találkozó lefújása is felmerült, miként az is, hogy nézők nélkül rendezzék meg a kijevi összecsapást. Az UEFA, a kontinentális szövetség azonban eddig kitartott amellett, hogy nincs meccshalasztás. 
F csoport: 1. FC Barcelona 4 pont, 2. Dinamo Kijev 4, 3. Rubin Kazany 4, 4. Internazionale 3

 
A G jelű négyesben az alapkérdés az, hogy nyer-e a spanyol FC Sevilla a Stuttgart ellen, ahogyan azt október 20-án tette, amikor is 3-1-re Németországban gyűrte le szerdai riválisát. Ha most odahaza is diadalmaskodik, máris a 16 között van, de még döntetlennél is ez lehet a helyzet az Unirea Urziceni-Glasgow Rangers összecsapás végkimenetelétől függően. Utóbbi párban a román együttes hazai pályán próbálja a két héttel ezelőtti bravúrt megismételni, bár nyilvánvaló, hogy a házigazdák az odakinti 4-1 után ezúttal beérnék akár egygólos sikerrel is a skót élcsapattal szemben.
G csoport: 1. FC Sevilla 9 pont, 2. Unirea Urziceni 4, 3. VfB Stuttgart 2, 4. Rangers 1

 
A H csoportban két gárda is révbe érhet. Mindenek előtt az éllovas angol Arsenal, amely a holland bajnok AZ Alkmaar otthonában 1-1-re végzett, s ha szerdán győz, már biztos továbbjutó. Csatlakozhat hozzá rögvest az Olympiakosz Pireusz együttese, amelynek azonban a belga Standard Liege vendégeként kell vitézkednie. A londoni Ágyúsok a megszokott környezet nyújtotta előnyök mellett okkal számolhatnak a futballhistóriai súlyú adatok kínálta támasszal is, hiszen felettébb jól hangzik, hogy utolsó 30 hazai európai kupafellépésük közül csupán egyet veszítettek el, azt is éppenséggel "indokoltan", mivel a Manchester Unitedtől kaptak ki a tavalyi elődöntőben. Ugyanakkor az Alkmaar eddigi mind a négy angliai útja vereséggel ért véget. A görög Olympiakosz viszont kevésbé hivatkozhat, s főképpen meríthet lelkierőt a múltból, amennyiben 35 idegenbeli BL- és BEK-meccséből csupán kettőt tudott győztesen megvívni, miközben 26 alkalommal alulmaradt a házigazdával szemben. Ám az is igaz, hogy belga riválisa sem túl acélos mérlegű az eurofociban: utolsó hat meccséből egyet se nyert meg, viszont négy ízben is kikapott. Ennyi kölcsönösen kedvezőtlen előjel után még a döntetlen tetszik a legvalószínűbb végeredménynek. Ami persze a pireuszi kikötővárosi csapatnak jönne jól, a liege-ieknek kevésbé.
H csoport: 1. Arsenal 7, 2. Olympiakosz 6, 3. AZ Alkmaar 2, 4. Standard Liege 1

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!