Foci

2010.07.10. 20:54

Foci vb, 2010: Németország a bronzérmes

A német válogatott szerezte meg a bronzérmet a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon, miután szombat este fordulatos mérkőzésen 3-2-re legyőzte Uruguay csapatát.

MTI

Németország ezzel a sikerrel az eddigi három arany- és négy ezüstérme mellé negyedik világbajnoki bronzérmét gyűjtötte be. Legutóbb a 2006-os-es hazai vb-n volt harmadik. Uruguay korábbi két bronzmérkőzéséhez hasonlóan ezúttal is kikapott, negyven esztendeje, Mexikóvárosban éppen a németektől.

Németország sikerével az is biztossá vált, hogy 1934, 1954, 1966, 1974, 1982 és 2006 után nyolcadszor fordul elő, hogy kizárólag európai csapat végez dobogós helyen a vb-n.

A 3. helyért:
Németország-Uruguay 3-2 (1-1)
Port Elizabeth, 36.254 néző, v.:
Benito Archundia (mexikói)
gólszerzők: Müller (19.), Jansen (56.), Khedira (82.), illetve Cavani (28.), Forlán (51)
sárga lap: Aogo (6.), Cacau (7.), Friedrich (90+2.), illetve Perez (61.)

Uruguay: Fernando Muslera - Jorge Fucile, Diego Lugano, Diego Godin, Martin Caceres - Maximiliano Pereira, Diego Perez (Walter Gargano, 77.), Egidio Arevalo - Diego Forlán - Edinson Cavani (Sebastián Abreu, 88.), Luis Suarez

Németország: Hans-Jörg Butt - Jerome Boateng, Per Mertesacker, Arne Friedrich, Dennis Aogo - Sami Khedira, Bastian Schweinsteiger - Thomas
Müller, Mesut Özil (Serdar Tasci, 91.), Marcell Jansen (Toni Kroos, 81.)  - Cacau (Stefan Kiessling, 73.)

7. perc: Forlán végezhetett el szabadrúgást 18 méterről, labdája kevéssel elkerülte a jobb felső sarkot.
10. perc: Özil szöglete után Friedrich a felső lécre fejelt.
19. perc: Schweinsteiger 30 méterről bombázott kapura, a labda középre pattan Musleráról, a jól érkező Müller pedig a kapu bal oldalába helyezett (1-0).
28. perc: a félpályánál Perez szerzett labdát, s a megiramodó Suarezhez passzolt. A csatár jó ütemben adta tovább a labdát az üresen érkező Cavani elé, aki 14 méterről a bal alsó sarokba lőtt (1-1).
42. perc: Forlán gyönyörűen ugratta ki Suarezt, aki bevezette a labdát a 16-oson belülre, majd centikkel a jobb alsó sarok mellé lőtt.

48. perc: Cavani ugrott ki a 16-oson belül, az ötös bal sarkáról azonban nem tudta ellőni a jól kimozduló Butt mellett a labdát, a kipattanó Suarez elé került, a német kapus azonban ismét hárított.
51. perc: Arevalo futott el a jobb oldalon, majd a 16-os vonalán érkező Forlánhoz emelt, aki kapásból, fél fordulatból a kapu bal oldalába lőtt (1-2).
56. perc: Boateng jobb oldali beadására Muslera nagyon rosszul mozdult ki, elütött a labda mellett, Jansen pedig az üres kapuba fejelt (2-2).
65. perc: Forlán kapott szép labdát az alapvonal közelében a 16-oson belül, lövését a szöget jól záró Butt védte.
82. perc: jobb oldali német szöglet után az ötösön belül pattogó labda Luganóról Khedira elé került, s a középpályás a bal felső sarokba fejelt (3-2).
88. perc: gyors német ellentámadás végén Kiessling maradt egyedül a kapussal szemben, ám óriási helyzetben csúnyán fölé lőtt.
93. perc: Forlán 17 méterről végzett el szabadrúgást, gyönyörű lövése után a labda a felső lécen csattant.

Nagy iramban kezdődött a vb utolsó előtti találkozója, melyre a német válogatott alaposan kicserélődött a korábban megszokottakhoz képest, ugyanis betegségek és sérülések miatt öt helyen is változtatott alapcsapatán Joachim Löw szövetségi kapitány. A sokat futó csapatok sokáig veszélytelenül futballoztak, majd a németek vették át az irányítást, s kevesebb mint 20 perc után vezetéshez is jutottak. A dél-amerikaiak a bekapott gól után gyorsan rendezték soraikat, ritmust váltottak, az aggresszívabb, energikusabb játék pedig gyors egyenlítést eredményezett.

A szakasz hajrája zuhogó esőben telt, s ez úgy tűnt a németeket zavarja kevésbé, próbálták nyomás alatt tartani riválisukat, mégis nagyobb helyzetei az uruguayiaknak voltak.

A fordulás után a németek próbálták átvenni az irányítást, ám alig néhány perc után előbb Cavani került ziccerbe, majd nem sokkal ezt követően Forlán csodálatos mozdulattal lőtte ki a német kaput. Sokáig nem örülhettek vezetésüknek a dél-amerikaiak, miután egy nagy kapushiba következtében egyenlített a német csapat.

Ezt követően lüktető maradt a játék, mindkét csapat a győzelemre játszott, így élvezetes volt a mérkőzés. Veszélyes helyzetek mindkét kapu előtt kialakultak, a hajrában azonban egy kapu előtti kavarodást kihasználtak a németek, az utolsó percekben pedig meg tudták tartani előnyüket, igaz, az utolsó pillanatban Forlán szabadrúgásánál csak a kapufa mentette meg őket a góltól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!