Foci

2012.06.18. 21:18

Unalmas győzelem az Eb-n

Gdansk – A C-csoportban hétfőn a horvátok a spanyolokkal mérkőztek. Mindkét csapatnak 4 pontja volt jobb spanyol gólkülönbséggel, az olaszok 2 ponttal várták az íreket. De ki jut tovább?

Silye Sándor

A második kör befejezése óta ment a duma, hogy a spanyol–horvát csata esetében megszülethet-e a „meglepő” döntetlen eredmény, vagy sem? Mert a döntetlen és olasz győzelem esetében mini tabellát készítenek a három 5 pontos csapat eredményeivel, az írek elleni győzelem és gólkülönbség nélkül. Kettő-kettő, vagy ennél több gólos döntetlennél az olaszok csomagolhatnak, hiába verték akár gólzáporral az íreket. Mert: az olasz gólkülönbség az egymás elleni eredmények alapján 2-2, míg a spanyolok és horvátoké minimum három-három, és a több rúgott gól számít.

De mi van, ha a spanyol–horvát meccs 0-0-ra végződik? Ebben az esetben az olaszok mennek tovább az első helyen, hiszen nekik 2-2 lenne a gólkülönbségük, míg a spanyoloknak, horvátoknak 1-1, és az UEFA-koefficiense (a hivatalos UEFA-rangsor) a spanyolok javára döntene. Ha 1-1 a vége, akkor a teljes tabella „játszik”, és a gólkülönbség dönt a továbbjutásról. Olasz, spanyol, vagy horvát győzelem esetén a győztesek folytatják. Stark sípjelére elkezdődött a Horvátország–Spanyolország mérkőzés. A spanyolok irányították a játékot, a labda rendre a horvát térfélen gurult, de gól nem született.

A 26. percben aztán mintegy álomból ébredve megrázták magukat a „szomszédok”, Pranjics ijesztgette a spanyokért szorítókat, sőt a történéseket is átterelték az ellenfelük térfelére. Néhány perc múlva visszajöttek a csapatok a szokott helyükre, Pletikosa kapuja elé. David Silva igen aktívan szervezte a játékot, a támadások nagy része tőle indult. Láthattuk a jellegzetes spanyol csikicsukit, csak éppen gólt nem láttunk az első 45 perc alatt. Térfélcsere után nem változott a helyzet. Pedig a gólnélküli döntetlen a spanyoloknak csak a továbbjutáshoz volt elegendő, és nem a csoport elsőségéhez. Márpedig ha másodikként kerülnek a 8 közé, akkor az elődöntőben a németek ellen küzdhetnének a finálé lehetőségéért. Kicsit korábban, mintha megnyerik a C-csoportot... Az 59. percben láttuk az első igazi helyzetet, Rakitics nem tudta értékesíteni. Miként Perisics sem a 79.-ben... Spanyol helyzet még mindig nem volt. Öt perc múlva igen,de Iniesta lövése sem talált utat a kapuba. A 87. percben a cserejátékos Navas betalált, Spanyolország csoportelső lett.

Megszületett a várható olasz győzelem

Tudnak-e az olaszok több góllal nyerni az írek ellen, vagy az írek megmentik a becsületüket és pontot, vagy pontokat szereznek? Kérdések. Az olaszok kezdeményeztek többet, de gólt a 35. percben Cassano fejesével értek el. Egészen a 90. percig kellett várni az újabb találatra, Balotelli szerezte. Ez lett a vége, így az olaszok is továbbjutottak.

Eb 2012

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!