Foci

2015.08.15. 16:22

Él és virágzik a futball!

Ez a megállapítás persze sajnos nem a sportág honi művelőire értendő. Előbb kezdjünk egy kis múltidézésbe, az európai kupadöntők néhány sokgólos ütközetére.

Bodor Ferenc

Mert a héten is egy igazi csúcstalálkozót láthattunk a tévében. Az európai kupafinálék máig tartó sorozata 1956-ban kezdődött. Bajnokcsapatok Európa Kupája, rövidítve BEK néven. Az első döntőben az akkor egyik fénykorát élő Real Madrid 4:3-ra legyőzte a Stade Reims együttesét. 1960-ban egy máig – számunkra is – emlékezetes BEK-döntő volt. Glasgow-ban a Puskással felálló Real Madrid 7:3-ra verte az Eintracht Frankfurtot. Di Stefano három, Puskás két gólt szerzett. Két évre rá, amikor már megjelentek a Munkácsy televíziók, a szomszédban élőben láthattam az amsterdami olimpiai stadionban 65 ezer néző előtt lejátszott finálét. Félidőben Puskás három góljával a madridiak vezettek 3:1-re, a levonuló Puskást ünnepelte a lelátó.

A csapatok közelében lévők Puskás vállát veregették, ám Öcsi elhessegette őket. Érezhette, ennek még koránt sincs vége, azaz bármi lehet. Lett is, Guttmann Béla irányításával a Benfica 5:3-ra nyert, s Eusebioéké lett a BEK-serleg. Puskás sem tehetett mást, mint gratulált az ellenfélnek, kiemelten a magyar Guttmann Bélának. A sok, általában jó focit hozó döntő közül még a tíz évvel ezelőttit említeném a közelmúltból, amikor a Liverpool és Milan összecsapása 3:3 és hosszabbítás után 11-esekkel (3:2) az angol csapat javára dőlt el. Az említett négy finálé 31 (!) gólt hozott. Nos, amiért ezekről külön szóltam, az az e heti európai Szuperkupa – a Bajnokok Ligáját és az Európa Ligát nyerő csapatok – döntője. A Barcelona–Sevilla találkozó kilenc gólt hozott.

A nagy esélyes Barcelona a betegség miatt hiányzó Neymar nélkül állt ki. Szünetben már 3:1-re vezettek remek szabadrúgásaik révén a katalánok, ám az izgalmak ezután fokozódtak. A spanyolok szépítettek, de a Barca tovább növelte az előnyt. Egy tizenegyes értékesítése után óriási hajrába kezdett a Sevilla, és ki is egyenlített! A hosszabbítás második 15 percének vége felé a csereként beálló és valószínűleg elbúcsúzó Pedro gólt szerzett. És még mindig nem volt vége, az utolsó percekben kétszer is egyenlíthetett volna a Sevilla. Sajnos nem sikerült, pedig az lett volna az igazi, ha a kilenc gólt hozó döntő után a 11-eseket is végigizgulhattuk volna. Mivel indítottam? Él és virágzik a futball! De jó lenne, ha nálunk is így lenne.Nálunk ezen a hétvégén már az ötödik forduló találkozóit rendezték. Napi sajtótéma, hogy ki igazol esetleg külföldre, az itthoni mozgások valójában már lezárultak.

A most rajtoló Bundesligát a megszokottnál nagyobb figyelem a magyarok miatt kíséri. A Hertha BSC edzője most már véglegesítve Dárdai Pál, aki a válogatott szeptemberi két Európa-bajnoki selejtezőjét (román, észak-ír) most már csak kívülről figyelheti. No és persze ebben a ligában játszik Szalai Ádám és Stieber Zoltán is. Az országos sportlap felvezetésként a Románia elleni eddigi összes találkozóit felidézi, ellenük 1981. május 13. óta nem tudtunk nyerni. Jó lenne, ha végre most megszakadna ez a rossz széria. Egyébként a válogatottunkkal kapcsolatban kiemelt téma manapság, hogy hová igazol Dzsudzsák Balázs. Állítólag a berliniek várják, de megkeresték a törökök is. A Bursaspornál tárgyalt is, el is varázsolták az ottani körülmények, de a Hertha miatt időt kért. Egy volt Haladás-játékos a napokban azt mondta a magyar szélsőről, hogy a Dinamónál nem kellett, és most úgy csinál, mintha az egész futballvilág őt akarná megszerezni. Tudja, a foci sokat változott, de főleg a marketing. Ha a régi híres magyar futballisták annyit szerepelhettek volna a sajtóban, mint Balázs, akkor, ha a tudásbeli különbségeket nézzük, mondjuk, Puskásékról hetente könyvet illett volna megjelentetni – zárta szavait a volt zöld-fehér focista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!