Gazdaság

2006.08.23. 02:29

Cellából kilépő energia

Söpte (kit) - Angol fejlesztők és tajvani gyártók mellett immár egy a környezettudatos szemléletmód által elkötelezett vasi fiatalok alkotta kisvállalkozás is részese a vízenergia forradalmian új alkalmazására alapuló üzletágnak. Magyarországon egyedüliként vízenergiával működő termékeket, órákat, számológépeket forgalmaznak.

Mórocz Zsolt

Közéjük tartozik az a természet iránt elkötelezett fia-talok által életre hívott vasi kisvállalkozás, a Greentrend Kkt., amely Nyugat-Európában és a tengerentúlon már jó ideje a mindennapok részévé vált környezettudatos szem- léletmódot szeretné hazánkban is az eddiginél szélesebb körben meghonosítani. En- nek szellemében különleges, környezetkímélő technológiával, illetve újrahasznosított anyagokból készült termé- kekkel jelentek meg a pia- con, igazi unikumként, és Magyarországon egyedüliként - egyelőre még kisebb alkalmazásban - vízenergiával működő termékeket, órákat, számológépeket forgalmaznak.

Mint érdeklődésünkre Virágh András, a társaság egyik vezetője elárulta: az energiaellátásért két, különleges ötvözettel bevont elektróda - egy pozitív és egy negatív töltésű - felel. Vízzel érintkezve ezek elektrokémiai reakciót indítanak el, amelynek eredménye a víz hajtotta elektromos energia. Fontos adalék, hogy a vízüzemű cella minden eleme újrahasznosítható anyagból készül, a hagyományos elemekkel szembeni előnyei így szinte felbecsülhetetlenek, utóbbiak feldolgozása ugyanis nemcsak hogy drága, de a munkálatok során esetlegesen kikerülő melléktermékek környezetkárosítóak is lehetnek.

Angol szakemberek és egy elektonikai termékeket gyártó tajvani társaság munkatársai több éven át dologoztak a vízüzemű cellára épülő, ceruza-elem nagyságú energiaforrás kifejlesztésén, és az elkészült termékek élethossza azt mutatja, hogy fáradozásaik eredménnyel jártak. Egy, pár csepp víz hozzáadásával működőképes állapotba hozott, szaknyelven mondva: aktivált vízelem ugyanis átlagosan másfél-két hónapig működik. Ráadásul: a kimerült elemet nem kell eldobni, hiszen újabb néhány csepp víz hozzáadásával ismét aktiválható. Ennyivel még egy többmemóriás számítógép is hóna-pokig képes működni, az elemek élettartama pedig körülbelül két év.

(Amint azt e sorok kevés műszaki érzékkel megáldott írója is kipróbálhatta, az elem üzembe helyezése rendkívül egyszerű. A szétcsavarása után a zárósapkát feltöltjük pár csepp csapvízzel, majd visszacsavarjuk az elem tetejét, és az egészet a helyére tesszük. Ha - mint ahogy az némi ügyetlenség következményeként velem is megtörtént - túl sok folyadékot en-gedünk az elembe, a felesleg egy parányi lyukon keresztül elfolyik...)

Virágh András szerint a vízenergiát használó termé-kek valós alternatívát jelentenek a mindennapi energiahasználat terén. A vízüzemű energiacella végre lehetővé teszi, hogy a víz, mint az egyik legkézenfekvőbb, és - jelenlegi ismereteink szerint - még jó ideig kiapadhatatlan alternatív energiaforrás soha nem látott mérvű kiaknázása megvalósulhasson.

Végül arról, hogy a fent említett magyar és az angol cég kapcsolata nem is olyan régen, 2005-ben kezdődött, és a honi sikereknek köszönhetően az idei évet már mint a nagy környezetbarát társaság kizárólagos magyarországi partnere kezdhette a kis vasi vállalkozás.

Ez is egy sikertörténet.A vízenergiával működő termékek valós alternatívát jelentenek a napi energiahasználatnál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!