Gazdaság

2006.08.29. 02:27

Málnatelepítés ősszel

VN - A málna erdei növény volt. A Vas megyei éghajlaton és kissé savanyú talajon eredményesen termeszthető. A bogyós gyümölcs ízletes, sok vitamint és ásványi sót tartalmaz.

dr. Nagy László

Az idei változékony időjárás kedvezett a növénynek, és szakszerű gondozás mellett jó termést adott. Szüret után - de még ma sem késő - a letermett vesszőket el kell távolítani és elégetni. Ezzel a munkával rengeteg károsító, szaporító képletét semmisítjük meg, és egy vegyszermentes, megelőző növényvédelmet végzünk.

Más agrotechnikát alkalmazunk az úgynevezett sarjontermő fajtáknál. Ezek a növények az elsőéves növekményen, a sarjakon hoznak termést, és ősszel is teremnek. Ebben az esetben az őszi szüret után az egész növényt tarrá vágjuk, és a szárakat elégetjük.

A málna telepítésére legalkalmasabb időpont az ősz. Talaját azonban a telepítés előtt, szeptemberben kell előkészíteni. Csak évelő gyomoktól mentes területre ültessük a növényt, és győződjünk meg arról is, hogy talajlakó kártevők előfordulnak-e, mert akkor talajfertőtlenítő szer alkalmazása szükséges. A talajt erősen zsaroló növény jó táp-anyagellátást igényel. A kijelölt területre ássunk be szervestrágyát, annak hiányában kálium- és foszfortartalmú műtrágyát.

A házikertben többféle művelési mód jöhet számításba. Alkalmazható a támberendezés nélküli, úgynevezett gyalogművelés, a karós művelés, valamint a kordonos módszer is. Növény-egészségügyi szempontból az utóbbi kettőt részesítjük előnyben.

A szaporítóanyagot faiskolában vásároljuk. A telepítéshez széles fajtaválaszték áll rendelkezésre. A sérült gyökértörzset telepítés előtt éles ollóval visszavágjuk. Az ültetés mélysége 5-10 centiméter legyen. A telepítés után a gyökér kö-rül a talajt tömörítjük, be-iszapoljuk, és a talajszint felett a vesszőt visszavágjuk. Lehetőleg ősszel telepítsünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!